Stand van zaken ontwikkeling kunstmatige alvleesklier

Er is veel aandacht voor de bi-hormonale kunstmatige alvleesklier die ontwikkeld is door Inreda Diabetic. Komende maand start een studie in het kader van de CE-certificering. Naar verwachting komt de kunstmatige alvleesklier vanaf september 2019 op de markt.

Het begon zo’n 15 jaar geleden in een garage met zelfgebouwde apparatuur. Nu is er een volwaardige mensgerichte kunstmatige alvleesklier. Wat het apparaat uniek maakt is dat het bi-hormonaal is: het dient insuline én glucagon toe. Doordat het apparaat gebruik maakt van een zelflerend algoritme stelt het zich precies in naar de persoon die hem draagt.

Glucagon

Voor de productie van glucagon werkt de fabrikant nauw samen met een farmaceutisch bedrijf. Zij ontwikkelden recent een nieuw soort glucagon dat langer stabiel is. Het glucagon dat tot nu toe beschikbaar was, verliest haar werking na een dag. Het glucagon dat gebruikt wordt in de bi-hormonale kunstalvleesklier is al vloeibaar en blijft langer goed.

Time in Range

Met de kunstmatige alvleesklier is de glucosevariatie aanzienlijk minder. Hypoglykemieën lager dan 3.9 mmol/l komen niet voor en zelfs na zeer koolhydraatrijke maaltijden stijgt de bloedglucosewaarde niet boven de 12 mmol/l. De Time in Range (TIR) is veel beter dan bij de huidige behandelingsvormen, te weten 98% In de testfasen was het gemiddeld HbA1c 6,5%.

Vertrouwen

Nu maakt het systeem nog gebruik van twee sensoren en twee infusiesets. Dit zijn aspecten die in de toekomst wellicht geoptimaliseerd kunnen worden. De vertraging tussen de glucosewaarde van de sensor en de actuele bloedglucosewaarde is 6 tot 7 minuten. Bovendien hoeft de sensor maar één keer per 24 uur gekalibreerd te worden. ‘Dat is voor veel mensen nog het allerlastigste, erop vertrouwen dat het systeem werkt zonder dat je steeds een vingerprik moet doen en moet bijsturen’, aldus Robin Koops, die Inreda Diabetic oprichtte om zijn uitvinding te ontwikkelen, te testen en te produceren. ‘Gebruikers moeten echt leren een ‘normaal’ leven te leiden.’

Naar verwachting komt de kunstmatige alvleesklier in september 2019 op de markt. Koops: ‘We willen in eerste instantie 50 patiënten per jaar gaan helpen. Over twee tot drie jaar zouden dat er 1500 op jaarbasis kunnen zijn.’

Meer informatie: https://inredadiabetic.nl/nl/

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult