Medtronic ontvangt CE-goedkeuring voor het Minimed™ 670G hybride closed loop-systeem

Medtronic heeft CE-goedkeuring heeft ontvangen voor het MiniMed™ 670G hybride closed loop-systeem. Dit is het eerste systeem dat 24 uur per dag de basale insuline automatisch toedient en aanpast (ref 1) aan de behoefte van de gebruiker. Het systeem is CE-goedgekeurd voor de behandeling van mensen met type 1 diabetes van 7 jaar en ouder.

Het MiniMed 670G-systeem heeft de eigenschap om de toediening van basale insuline elke 5 minuten automatisch aan te passen aan de schommelende glucosewaarden van een gebruiker. Dit nieuwe systeem is namelijk voorzien een zogeheten automodus-functie. Het geavanceerde algoritme bootst enkele van de functies van een gezonde alvleesklier na.

De fabrikant omschrijft de MiniMed 670G als een ‘hybride closed loop-systeem’. Het systeem voorziet automatisch in de toediening van de belangrijkste dosis insuline. De gebruiker dient zelf nog bij het innemen van koolhydraten een grotere hoeveelheid insuline (bolus) toe te dienen, en de glucosesensor af te stellen voor een optimale nauwkeurigheid.

Medtronic begint de introductie van het systeem, in onder andere Nederland, in het najaar van 2018. Tegelijkertijd lopen er gesprekken om de nieuwe technologie onder de vergoede zorg te laten vallen.

Referentie 1: Iturralde E, et all. The Diabetes Educator. 2017; 43(2):223 – 232.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult