Zijn diabetesuitkomsten seizoensafhankelijk?

Heeft de tijd van het jaar invloed op het behalen van de streefwaarden voor HbA1c, bloeddruk en LDL-c? Deze vraag stond centraal in een Japans onderzoek onder 4.678 type 2 diabetespatiënten.1

De Japanse onderzoekers hebben data geanalyseerd van 104.601 patiënten met type 2 diabetes. Patiënten van wie het HbA1c, de bloeddruk en het LDL-c langer dan 12 maanden waren gemeten tijdens een periode van 24 maanden, zijn geïncludeerd in het onderzoek (n=4.678). Streefwaarden zijn bepaald op: HbA1c <53 mmol/mol (7%), in de spreekkamer gemeten bloeddruk <130/80 mmHg en LDL-cholesterol <2.6 mmol/L. De parameters zijn samengevat onder de noemer ABC-streefwaarden.

Resultaten

Het bleek lastiger de streefwaarden te behalen in de winter: 15.6% van de patiënten behaalde alle ABC-streefwaarden in de zomer terwijl 9.6% deze in de winter behaalde. Wat betreft het HbA1c behaalde 48.9% van de patiënten de streefwaarden in de winter, versus 53.1% in de zomer. Voor het LDL-cholesterol was dat 47.2% in de winter, tegenover 50.8% in de zomer. Met name de systolische bloeddruk (SBP) was hoger in de winter dan in de zomermaanden: 40.9% van de patiënten behaalde de streefwaarde tegenover 56.6% in de zomer.

De groep die het laagst scoorde op het behalen van de streefwaarden voor SBP in de wintermaanden waren patiënten ≥65 jaar (0.47 [0.34-0.63]). Drie patientengroepen scoorden in de wintermaanden het laagst op de HbA1c-streefwaarden: patiënten met een BMI ≥25 kg/m2 (BMI 25-30 kg/m2, 0.45 [0.29-0.70], patiënten met een BMI ≥30 kg/m2, 0.35 [0.22-0.57]) en patiënten met een diabetesduur ≥10 jaar.

Klinische praktijk

Uit het onderzoek blijkt dat het seizoen wel degelijk invloed heeft op het behalen van streefwaarden voor HbA1c, bloeddruk en LDL-cholesterol. Het is nog onvoldoende bekend hoe deze verschillen ontstaan, maar eerder is gesuggereerd dat het komt door minder lichamelijke activiteit in de winter. Voor de klinische praktijk is het goed om te weten dat deze seizoensinvloeden er zijn, alleen al om de patiënten goed te kunnen voorlichten.

Referenties

Masaya Sakamoto, et al. Seasonal Variations in the Achievement of Guideline Targets for HbA1c, Blood Pressure, and Cholesterol Among Type 2 Diabetic Patients: A Nationwide Population-Based Study (ABC study) (JDDM49). Diabetes Care 2019 Feb

 

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult