Verslag Nationaal Diabetes Type 1 Symposium

Op 1 oktober vond voor de eerste keer het type 1 diabetes symposium plaats. Een symposium volledig gewijd aan type 1 diabetes en alles wat daarmee samenhangt. Het symposium ging in op de vooruitgang die is er geboekt op verschillende vlakken en wat kunnen we de komende 10 jaar verwachten wat betreft behandeling, preventie en misschien genezing van type 1 diabetes.

Wietske Wits, één van de dagvoorzitters, bespreekt waarom een symposium over type 1 diabetes voor zorgverleners absoluut relevant is!

Bob Michels, Femke Tillemans en Wietske Wits spraken over de veranderde rol van de betrokken zorgverleners en behoeftes van mensen met type 1 diabetes. Wat mag worden verwacht qua kennis en kunde? 

Carianne Verheugt en Henk-Jan Aanstoot gaven een update van de nationale diabetesregistratie voor volwassenen (DPARD) en kinderen. Deze landelijke registratie helpt bij het identificeren van lacunes in de diabeteszorg en biedt mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering. DPARD registreert zowel kinderen als volwassenen die voor diabetes mellitus worden behandeld op poliklinieken in heel Nederland.

Bruce Wolffenbuttel sprak over de relevantie van HbA1c als uitkomstmaat in de context van alles data uit sensoren. Hij liet zien dat het HbA1c onmisbaar is, vooral om complicaties te voorkomen. Michel Brugts ging vervolgens in op TITR en FNIR als mogelijke vervangers van de ‘gewone’ Time in Range. Lees meer over deze discussie in dit artikel.

Is technologie het toverwoord voor iedereen met type 1 diabetes? Arianne van Bon en Bas Schouwenberg gaven een overzicht van alle ontwikkelingen op het gebied van technologie. Wat is al beschikbaar en wat kunnen we verwachten? Lees ook de blogs van Inge van Boxelaer op Diabetotech.com. Al het ‘diatech’ nieuws is te vinden op Diabetotech.

Thomas van Bemmel besprak de plek van andere medicamenteuze behandelopties voor type 1 diabetes. Kunnen we ook SGLT2-remmers en GLP-1 RA inzetten bij mensen met type 1 diabetes? Op de meest recente EASD was er ook veel aandacht voor dit onderwerp. Bekijk hier een video met Daniël van Raalte.

Bart Roep en Eelco de Koning presenteerden de stand van zaken op gebied van preventie en genezing van type 1 diabetes. Lees ook deze artikelen over het werk van Bart Roep en Eelco de Koning.

Er is in sommige gevallen te weinig aandacht voor het welbevinden van mensen met diabetes type 1. Waarom dat zo is en waarom het anders moet bespraken Wietske Wits en Maartje de Wit. Een mooi onderzoek op dit gebied is het MyREMEDY onderzoek: https://myremedyonderzoek.nl/. Dit onderzoek gaat over de inzet van MyDiaMate, een app waarmee informatie, tips en oefeningen om beter om te gaan met stress, wisselingen in bloedsuikerwaarden, vermoeidheid en een sombere stemming wordt gedeeld.

Tot slot sprak Bas van de Goor over sporten voor mensen met type 1 diabetes. Wat zijn de uitdagingen en wat zijn de mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van closed loop systemen en sporten. Inge van Boxelaer vertelt hierover in deze video.

Een onderwerp wat nu nog op het symposium ontbrak, maar waar steeds meer over bekend wordt, is het effect van leefstijlverandering bij type 1 diabetes. Wietske Wits stipt dit onderwerp aan in onderstaande video. Amber Heijneman van de Stichting Leefstijl als Medicijn werkt aan een e-learning over dit onderwerp. Zij won de prijs voor het beste diabetesidee van het Diabetes Fonds.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult