Petitie voor sensorvergoeding: de laatste stand van zaken

Het lijkt alweer lang geleden, maar op 4 juli boden Loes Heijmans-Beek en Orietta Koster de petitie voor sensorvergoeding aan in de Tweede Kamer. Tijd voor een update. In twee maanden haalden deze powervrouwen met type 1 diabetes maar liefst 50.000 handtekeningen op. Het doel: vergoeding van alle glucosesensoren voor iedereen met type 1 diabetes. Maar hoe staan we er inmiddels voor?

Al op 26 juni verzamelden een grote groep mensen met T1D zich bij de Tweede Kamer voor de vergadering over het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruins van medische zorg kreeg van acht van de negen aanwezige politieke partijen vragen over de glucosesensor. Hij beloofde destijds het Zorginstituut Nederland (ZiN) te vragen een bredere vergoeding van continue glucosemonitoring (CGM) te onderzoeken. Dit zonder het lopende onderzoek van het ZiN naar Flash glucosemonitoring (FGM) te vertragen.

Belofte gebroken

De SP diende een motie in om sensors te vergoeden, maar gesteund door enkel de oppositie haalde deze motie het niet. Een week later kwam minister Bruins wel terug met het antwoord van het ZiN: het Zorginstituut besloot het onderzoek naar FGM niet uit te breiden met een onderzoek naar CGM. Minister Bruins vroeg het ZiN niet naar een apart onderzoek naar CGM-vergoeding, zoals hij eerder toezegde.

Het JDRF strijdt samen met Orietta en Loes en vele andere partijen nog steeds voor vergoeding van CGM voor alle mensen met type 1 diabetes. Ingrid Wiechers, directeur van JDRF Nederland, aan het woord: “Wetenschappelijk onderzoek toont het grote effect van CGM en FGM voor mensen met type 1 diabetes aan. Hun bloedsuikers zitten meer tijd binnen de gewenste waarden én ze hebben aanzienlijk minder last van hypo’s. Sensorvergoeding is voor iedereen een uitkomst.” We zijn ervan overtuigd dat een sensor geen luxe, maar noodzaak is voor mensen met type één diabetes.

Maar wat nu?

De missie blijft hetzelfde: alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met diabetes die behandeld worden met intensieve insulinetherapie. Voor welke glucosesensor wordt gekozen is het resultaat van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de behandelaar.

Om hier aandacht voor te vragen, worden diabetespatiënten gevraagd om foto’s te maken van hun vingerprikken in Nederland of hun sensor in landen waar deze al vergoed wordt. Met deze foto’s wordt het grote verschil in behandeling tussen Nederland en het buitenland zichtbaar Foto’s kunnen nog steeds gedeeld worden op sociale media onder de hashtags #sensorvergoeding en #cgmforall of via de Facebookpagina van Sensorvergoeding.

Media en politiek aan zet

De strijd is in ieder geval nog niet gestreden. Via de media wordt aandacht gezocht voor sensorvergoeding. Zo schoven Orietta en Loes op 26 oktober om 19.00 uur aan bij het BNNVARA-programma Kassa. En ook de politiek zit ondertussen niet stil. Komende week zal er in de Tweede Kamer aandacht worden gevraagd voor vergoeding van de glucosesensor.

Klik hier voor meer informatie over het dossier Sensorvergoeding.

Bron: JDRF

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult