Onderzoek naar relatie HbA1c en coronaire hartziekten

Van alle patiënten met een coronaire hartziekte (CAD) is bij 20 tot 30% bekend dat zij type 2 diabetes hebben.1 Observationele studies laten zien dat een hoog HbA1c het risico op coronaire hartziekten verhoogt. Het is de vraag of het verhoogde HbA1c de belangrijkste oorzaak is.

Zijn het alleen glykemische factoren of ook niet glykemische factoren die het risico op coronaire hartziekten verhogen?2 Dit was de belangrijkste onderzoeksvraag.

Methode

Om de vraag te kunnen beantwoorden is gebruik gemaakt van een zgn. Mendelian randomisatie (MR).

50 hemoglobine-geassocieerde varianten uit een GWAS studie (genome-wide association study, n=159,940) zijn hiervoor geselecteerd. Deze zijn gerepliceerd in de UK Biobank (18,915 gevallen van CAD en 455,971 controle objecten) en geanalyseerd. Vervolgens is een analyse gedaan waarbij 16 varianten zijn gebruikt die verband houden met de glykemische uitkomsten en 20 varianten die geassocieerd zijn met erytrocyten zoals hemoglobine (Hb), maar niet met glykemische uitkomsten. In een aanvullende MR analyse is het verband onderzocht tussen Hb, HbA1c en CAD. 

Resultaten
Uit dit alles bleek een verband tussen genetisch verhoogd HbA1c en een hoger risico op CAD. Een hoger HbA1c is geassocieerd met een hoger CAD-risico wanneer alleen de glykemische varianten worden gebruikt net als wanneer alleen de erytrocyten worden gebruikt. Genetisch verlaagd Hb is geassocieerd met een hoger HbA1c en een hoger risico op CAD.

Relevantie voor de praktijk
Genetisch bewijs toont dus een causale link aan tussen een hoger HbA1c en een hoger risico op CAD. Dit verband wordt niet alleen bepaald door glykemische factoren, maar ook door erytrocyten.

Referenties

  1. J.J. Wiersma, M.D. Trip en J.J. Piek. Behandeling van patiënten met diabetes mellitus type 2 en tevens coronaire hartziekten NTvG, 2006
  2. Aaron Leong et al. Mendelian Randomization Analysis of Hemoglobin A1c as a Risk Factor for Coronary Artery Disease Diabetes Care 2019;42:1202–1208

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult