Minder insuline na toevoeging SGLT2-remmer

Wat als je als toevoeging op insuline een SGLT2-remmer gaat gebruiken? Uit een observationele studie die in Nederland is uitgevoerd met empagliflozine, blijkt dat de insulinedosering dan aanzienlijk kan worden verlaagd. De gemiddelde absolute verandering van de insulinedosis was -57,3 eenheden per dag.

Methode

In dit observationele onderzoek zijn 762 patiënten geïncludeerd die een SGLT2-remmer kregen voorgeschreven als toevoeging aan hun insulinebehandeling. De gemiddelde leeftijd was 62 jaar, de gemiddelde insulinedosis 140 EH/dag. De insulinedosis werd elke drie maanden opnieuw berekend.

Resultaten

De gemiddelde toegediende insulinedosis was respectievelijk 107,4 (±58,5) EH/dag, 128,2 (±74,0) EH/dag en 183,9 (±106,9) EH/dag 9-6 maanden voor, 6-3 maanden voor en 3-0 maanden voor de start met een SGLT2-remmer. Na toevoeging van empagliflozine daalde de gemiddelde insulinedosering tot 126,6 (±77,3) EH/dag en 113,0 (±64,7) EH/dag na 3-6 maanden en 6-9 maanden.

De gemiddelde absolute verandering van de toegediende insulinedosis was -57,3 (±62,2) EH/dag, waarbij de dosis 3-6 maanden na de start van een SGLT2-remmer werd vergeleken met de dosis 3-0 maanden vóór de start.De relatieve verandering was -26,5% (±30,0%). In de volgende 3 maanden waren de gemiddelde absolute en relatieve verandering respectievelijk -13,6 (±37,5) EH/dag en -4,7% (±28,9%). Hierbij is gekeken naar de toegediende insulinedosis per dag 6-9 maanden na en 3-6 maanden na de start van met een SGLT2-remmer (klik hier voor alle gegevens).

Consequenties voor de praktijk

Bij patiënten die grote hoeveelheden insuline gebruiken bleek het dus mogelijk de insulinedosis flink te verminderen. De dosis daalde het sterkst in de periode 3-6 maanden na de start met de SGLT2-remmer. De resultaten zijn in overeenstemming met die van gerandomiseerde gecontroleerde studies.

Bron: Cai R1, et al. Dispensed Insulin Dose before and after Sodium-Glucose Transport Protein 2 Inhibitor Initiation in Diabetes Mellitus Type 2 Patients in Netherlands – a Retrospective Database Study

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult