Digitale Zorg & Diabetes symposium krijgt vervolg in 2019

Diabetes heb je 24 uur per dag, zeven dagen per week. Mensen met diabetes ontkomen er niet aan om insulinegebruik, bloedglucosewaarden en koolhydraten dagelijks te meten. Dat maakt de diabeteszorg een van de meest data gedreven sectoren. Patiënten nemen dagelijks tientallen beslissingen op basis van hun waarden, internisten adviseren op basis van data en diabetesverpleegkundigen halen inzichten uit data. Tegelijkertijd bevinden veel van die datapunten zich in één app, IT-systeem van de zorgverlener, of op een pomp- of CGM-systeem. Hoe gaan we naar een toekomst van data-gedreven, geïntegreerd diabetesmanagement?

Die vraag staat centraal tijdens het middagsymposium Digitale Zorg & Diabetes, dat op donderdag 5 september wordt georganiseerd. Het symposium richt zich onder meer op de toekomst van de diabeteszorg vanuit een technologisch perspectief.

Hoe komen we tot integratie van bestaande platformen, sensoren, apps en wearables? Waar zijn patiënten echt bij gebaat? Drie ervaringsdeskundigen – alle drie met andere voorkeuren en leefstijlen – delen tijdens het symposium hun inzichten als het op digitale zorg en data-uitwisseling met hun zorgverleners aankomt.

Nieuwe vormen van financiering

Toekomstbestendige, data-gedreven diabeteszorg vraagt ook een nieuwe kijk op financiering van zorg. In het buitenland zijn er al volop voorbeelden te vinden van innovatieve technologiebedrijven die apps, digitale coaching en wearables als onderdeel van hun oplossing presenteren. Zij combineren software – een app voor patiënten en dashboard voor professionals – met hardware om mensen met een chronische aandoening te helpen met hun therapiedoelstellingen, zoals op gewicht blijven of hun bloedglucosewaarden stabiliseren.

Zorgverzekeraars in Europa en de Verenigde Staten onderzoeken uitkomst gedreven bekostigingsvormen voor diabeteszorg. Bijvoorbeeld geïntegreerde digitale oplossingen voor chronische ziekten contracteren als alternatief voor een enorm versnipperd aanbod van meters, pompen, apps en begeleiding. Wat gebeurt er in Nederland op het gebied van software, hardware en leefstijlcoaching voor de behandeling van diabetes, geïntegreerd in de klinische praktijk? En hoe kunnen we nieuwe financieringsvormen voor innovatieve diabeteszorg mogelijk kunnen maken? Ook die thema’s komen aan bod tijdens het symposium.

Herhaald na succes in 2018

Digitale Zorg & Diabetes is een initiatief van Roche Diabetes Care Nederland en wordt, na het succes in 2018, dit jaar opnieuw georganiseerd. Het middagsymposium (13.30 tot 19.30 uur, incl. diner) vindt plaats op donderdag 5 september bij de Fabrique in Utrecht. Er zijn geen kosten verbonden aan dit symposium. ABAN accreditatie wordt aangevraagd.

Meer informatie over het symposium? Kijk op www.digitaaldiabetes.nl.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult