Verergering van diabetische retinopathie bij snelle HbA1c-daling

Diabetische retinopathie (DR) kan verergeren wanneer het HbA1c snel daalt. Dit laat ook een studie zien waarin patiënten met type 2 diabetes startten met GLP1-receptoragonist semaglutide.

In deze studie zijn 93 patiënten geïncludeerd met een gemiddelde diabetesduur van 14,4 jaar. Hun HbA1c bij aanvang van de studie was gemiddeld 76 mmol/mol en daalde na 164 dagen tot 64 mmol/mol.

Bij aanvang van de studie hadden 56 deelnemers geen DR en 37 hadden reeds bestaande DR; van hen hadden 15 mensen maculopathie. 7 patiënten hadden een eerdere of lopende laserbehandeling en 2 kregen een anti-VEGF-behandeling.

Verergering DR

Bij 15 patiënten nam de DR toe tijdens de follow-up van gemiddeld 306 dagen:

  • 9 patiënten hadden een nieuwe ontwikkeling van DR en hadden achtergrond retinopathie.
  • bij 6 patiënten verergerde de reeds bestaande DR

1 patiënt ontwikkelde nieuwe maculopathie die actief behandeld moest worden.

3 patiënten met proliferatieve retinopathie hadden een laser- of anti-VEGF-behandeling nodig. Deze mensen hadden al actieve DR en werden daarvoor behandeld, voordat zij met semaglutide startten.

Verandering in HbA1c

Het HbA1c verlaagde significant meer bij patiënten met progressie van DR (n=15, 29,4 vs. 16,7 mmol/mol, p<0,007). Het HbA1c was bij aanvang significant hoger bij patiënten met DR-progressie (89,5 vs. 72,9 mmol/mol, p<0,002).

Conclusie

Deze studie toont nogmaals aan dat behandeling met semaglutide kan worden geassocieerd met een significante en snelle verlaging van HbA1c, wat vervolgens het risico op progressie van DR zou kunnen verhogen. Het risico is hoger bij patiënten met een hoger HbA1c bij aanvang van de studie en bij wie het HbA1c sterker verlaagde tijdens de lopende behandeling.

Advies

Volgens de onderzoekers bewijst deze studie opnieuw dat een snelle en significante verbetering van het HbA1c, in dit geval door het gebruik van semaglutide, het risico op ontwikkeling of progressie van DR kan verhogen. Zij adviseren dan ook om regelmatig het HbA1c te meten en de DR goed te monitoren.

Referentie

Jose M, L. Varadhan L. OP 52 289Clinical benefit vs risk of diabetic retinopathy progression with semaglutide: watch the eyes. EASD 2023. https://cattendee.abstractsonline.com/meeting/10899/Session/115

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult