Nieuwe aanpak chronische nierschade bij diabetespatiƫnten

Op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is de nieuwe multidisciplinaire richtlijn (MDR) Chronische nierschade (CNS) ontwikkeld. Tegelijkertijd is ook de NHG-Standaard Chronische nierschade ontwikkeld, die de LTA Chronische nierschade (2009) vervangt.

Wat zijn de grootste veranderingen en wat betekent dit voor diabetespatiƫnten die een verhoogd risico hebben op chronische nierschade?

Hierover vindt u binnenkort meer nieuws op diabetesgeneeskunde.nl. Dr. Jan Westerink (internist-vasculair geneeskundige UMC Utrecht) zal in een videoboodschap uitleg geven over de veranderingen en over protocollaire diabeteszorg anno 2018 aan patiƫnten met nierschade.

Dit zijn in het kort de belangrijkste wijzigingen:

  • Chronische nierschade wordt gedefinieerd en gestadieerd met behulp van nierfunctie en albuminurie.
  • Voor het bepalen van de mate van albuminurie heeft de albumine-creatinineratio de voorkeur boven de albumineconcentratie.
  • De termen micro- en macro-albuminurie zijn vervangen door matig verhoogde en ernstig verhoogde albuminurie.
  • De nierfunctie wordt geschat (eGFR) met de CDK-EPI-formule.
  • Op basis van de eGFR in combinatie met de mate van albuminurie wordt een risicostratificatie voor het risico op cardiovasculaire schade, progressie van nierschade en mortaliteit gemaakt. Er wordt geen leeftijdscriterium meer gehanteerd.
  • Progressie van achteruitgang van de nierfunctie en acute nierschade zijn gedefinieerd.
  • Screening op metabole complicaties van chronische nierschade wordt alleen nog aanbevolen bij patiĆ«nten met een sterk verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen of eindstadium nierfalen die bij de huisarts onder controle zijn. Hierbij wordt bepaling van het parathormoon (PTH) en behandeling met actief vitamine D bij een verhoogde PTH-spiegel niet meer aanbevolen.
  • Er zijn aangepaste samenwerkingsafspraken met internist-nefrologen opgenomen die nieuwe verwijsindicaties bevatten. Ook zijn er samenwerkingsafspraken met diĆ«tisten, apothekers en laboratoriumspecialisten klinische chemie opgenomen.
  • De adviezen over medicatiebewaking en het voorkĆ³men van acute nierschade bij dreigende dehydratie zijn uitgebreider beschreven.

Bron: NHG-Standaard Chronische nierschade

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiƫntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiƫnt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiƫnt online
** HEVO-Consult: patiƫnt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult