Meer aandacht nodig voor preventie voetulcera door ziekenhuisopname

Bestaat er een verband tussen diabetes en een verhoogd risico op voetulcera na ziekenhuisopname (hospital-acquired foot ulceration, HAFU)? Recent zijn data gepubliceerd in BMJ Open Diabetes Research & Care 1 waaruit blijkt dat diabetespatiënten meer dan twee keer zoveel risico lopen op HAFU dan patiënten zonder diabetes.

In een prospectieve, multilevel regression analyse zijn data geanalyseerd van 18,946 patiënten met 28,642 ziekenhuisopnames van ten minste twee dagen in het Ipswich Hospital NHS Trust (oktober 2008 – september 2010). Onder hen waren 3,076 diabetespatiënten met 5,043 opnames. Deze patiënten waren ouder dan 50 jaar en ontwikkelden de ulcera na meer dan 48 uur na opname in het ziekenhuis.

Twee keer zo hoog risico
Het risico op HAFU in mensen met diabetes bleek meer dan twee keer zo hoog (OR 2.24; 95% CI 1.80 tot 2.69), na correctie voor leeftijd, geslacht en andere risicofactoren. Er waren geen klinisch relevante verschillen tussen subgroepen. 171 (0.6%) mensen ontwikkelden ulcera in hun hiel, van wie 52 (1%) met diabetes en119 (0.5%) zonder diabetes. Vergeleken met mensen zonder diabetes was een groter deel van de diabetespatiënten man (52.2% vs. 45.4%), was de opnameduur van de diabetespatiënten langer (7 dagen vs. 6 dagen) en hadden zij een hogere Charlson Comorbidity Index scores (3 vs. 2.3; P < .001).

Betere screening
De onderzoekers geven aan dat er meer aandacht nodig is voor preventie van HAFU. Welke patiënten lopen meer risico en wat zijn effectieve preventiemethoden? In de klinische praktijk zou dit kunnen betekenen dat diabetespatiënten bij opname beter gescreend worden op de diabetische voet en dat zij strikter begeleid worden om hielulcera te voorkomen. Het behandelen van voetulcera is duur; voor patiënten zelf zorgen voetulcera voor veel ongemak.

Referenties:
1. Wensley F, et al. BMJ Open Diabetes Res Care. 2018; doi:10.1136/bmjdrc-2018-000510

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult