Man/vrouw verschillen bij pre-diabetes en diabetes

Een recent onderzoek heeft verschillen geïdentificeerd in comorbiditeit bij mannen en vrouwen met pre-diabetes en diabetes. De studie mat de prevalentie van pre-diabetes en diabetes in de onderzoekspopulatie en analyseerde geslachtsverschillen tussen comorbiditeiten (hypertensie, congestief hartfalen, aritmie, osteoporose, nierstoornissen, angst en depressie).

De observationele studie keek naar meer dan 11.000 mensen in de leeftijd van 6 tot 80 jaar oud. Er werd bepaald of elke proefpersoon al dan niet pre-diabetes had of diabetes, eventueel i.c.m. andere aandoeningen.

De resultaten toonden aan dat de prevalentie van prediabetes 23,6% was bij mannen en 17,1% bij vrouwen, terwijl de prevalentie van diabetes 7,3% was bij mannen en 3,7% bij vrouwen. Opvallend is dat de prevalentie van prediabetes bij kinderen van 6-10 jaar 4.6% was.

De resultaten laten zien dat angina, hartaanval en verkalking (verharding) van de slagaders vaker voorkomen bij mannen met diabetes dan vrouwen met diabetes, evenals lichte angst en verminderde cognitieve verwerkingssnelheid. Vrouwen met diabetes en pre-diabetes hadden een hogere prevalentie van onregelmatige hartslag (aritmie) en verhoogde tekenen van systemische ontsteking vergeleken met diabetische mannen. Prediabetische vrouwen vertoonden tevens een hogere prevalentie van osteoporose en depressie in vergelijking met prediabetische mannen.

Referentie:

Ofenheimer A. Types and rates of co-existing conditions in diabetes are different for men and women (Posterpresentatie EASD 2019)

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult