Hanne Rooijackers wint de dr. F. Gerritzen-prijs 2019

Winnaar van de dr. F. Gerritzen-prijs 2019 is Hanne Rooijackers (Radboudumc) voor haar proefschrift ‘Impaired awareness of hypoglycemia in type 1 diabetes – the role of lactate’. 

In haar proefschrift beschrijft Rooijackers dat ongeveer een derde van de patiënten met diabetes type 1 impaired awareness of hypoglycemia (IAH) heeft en de klachten van een hypoglykemie niet goed opmerkt. Dit geeft een verhoogd risico op ernstige hypo’s. Hoe IAH precies ontstaat is onbekend. Rooijackers: “Onder normale omstandigheden is glucose de belangrijkste brandstof voor de hersenen, maar de hersenen kunnen ook gebruikmaken van andere, alternatieve brandstoffen, zoals lactaat.

In verschillende onderzoeken hebben we de hoeveelheid lactaat in de hersenen gemeten in wisselende situaties – tijdens eu- en hypoglykemie, en met hoge of lage bloedlactaatwaarden – in verschillende patiëntengroepen. We ontdekten meerdere aanpassingen in de verwerking van lactaat in de hersenen bij patiënten met IAH. Waarschijnlijk zijn deze aanpassingen gericht op het beschermen van het hersenmetabolisme tijdens een hypoglykemie, maar belemmeren ze tegelijkertijd de detectie van de hypo door de hersenen. Hierdoor dragen deze aanpassingen bij aan het ontstaan van IAH. Dit wil ik verder onderzoeken. Ik hoop volgend jaar onderzoek te gaan doen in Schotland. De prijs is dus zeer welkom.”

Klik hier voor het volledige proefschrift van Hanne Rooijackers.

Over de Dr. F. Gerritzen Award

De dr. F. Gerritzen-prijs is een initiatief van SANOFI en wordt jaarlijks toegekend aan een recent gepromoveerde onderzoeker die klinisch onderzoek heeft gedaan op het gebied van diabetes mellitus.

De prijs bestaat uit de bronzen dr. F. Gerritzen-penning, een oorkonde en vijfduizend euro voor de winnaar en vijfhonderd euro voor de overige genomineerden. De uitreiking vindt plaats tijdens de wetenschappelijke vergadering voor Diabetes Onderzoek (NVDO).

Dr. F. Gerritzen Award

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult