Zhuang Li wint Terpstra Award 2019

Voor zijn onderzoek naar de toepassing van een bacterie bij de behandeling van het metabool syndroom heeft Zhuang Li (LUMC) de Prof. dr. J. Terpstra Young Investigator Award ontvangen.

In zijn onderzoek richt Li zich voornamelijk op het identificeren van nieuwe therapeutische strategieën ter bestrijding van metabole stoornissen, waaronder obesitas en obesitas-geïnitieerde diabetes type 2. Specifiek heeft hij gekeken naar de rol van een metaboliet dat ontstaat bij de bacteriële vertering van voedingsvezels in de verbetering van het energiemetabolisme en het onderliggende mechanisme bij de behandeling van het metabool syndroom. Deze metaboliet werkt in op de darmflora en blijkt de eetlust te verminderen,bruin vetweefsel te activeren en zo gewichtstoename ten gevolge van een vetrijk dieet te voorkomen. Als vervolg hierop heeft Li onderzocht wat het effect is van poeptransplantatie na stillegging van de darmflora. Een specifieke bacterie blijkt te worden beïnvloed door de metaboliet en een sterk verband te hebben met het lichaamsgewicht en insulineresistentie. Behandeling met deze specifieke bacterie kan een hoopgevende aanpak zijn in de strijd tegen metabool syndroom.

Over de Prof. dr. J. Terpstra Award

De hoofddoelstelling van deze prijs is het stimuleren van jonge onderzoekers die onderzoek verrichten op het gebied van diabetes mellitus. Het winnende voorstel moet een briljant innovatief onderzoeksvoorstel zijn dat een heldere hypothese kent en zal leiden tot resultaten die relevant zijn voor -en toepasbaar in- het veld van onderzoek naar diabetes mellitus. Een begroting op hoofdlijnen moet deel uitmaken van dit voorstel.

De Prof. dr. J. Terpstra Young Investigator Award bedraagt 10.000,- Euro. Dit bedrag dient volledig te worden besteed aan het onderzoek zoals dat in het ingediende voorstel is beschreven. Tevens ontvangt de winnaar een bijbehorend aandenken met inscriptie. De uitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse NVDO meeting. Tijdens deze bijeenkomst zal de winnaar van de prijs een korte presentatie geven over zijn of haar onderzoek.

De jury voorgezeten door Dr. Bastiaan de Galan (Radboudumc Nijmegen) bestaat uit Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink (UMCG), Dr. Manuel Castro Cabezas (Franciscus Gasthuis Rotterdam), Prof. dr. Casper Schalkwijk (MUMC) en Dr. Mariëtte Boon (LUMC).

Prof. dr. J. Terpstra Award

Plaats een reactie