Gezonder oud worden door strengere glycaemische controle?

Dat goede glycaemische controle gunstig is voor het risico op vasculaire complicaties is natuurlijk bekend. Een andere vraag rondom gezond ouder worden met diabetes is of strenge glycaemische controle ook het ontwikkelen van kwetsbaarheid (frailty) tegen gaat. Het antwoord op deze vraag is lastig te voorspellen, omdat strenge glycemische controle afhankelijk van de gebruikte methode tot gewichtstoename en meer hypo’s kan leiden, en ook niet consistent leidt tot lagere mortaliteit in de meeste trials die strenge versus liberale glucose regulatie hebben onderzocht. Simpson en collega’s geven interessante inzichten rondom dit vraagstuk in een post-hoc analyse van de Look AHEAD studie. De Look AHEAD was uniek daar deze studie focust op gewichtsverlies en leefstijl interventie, en in de originele NEJM publicatie geen effect liet zien op het risico op cardiovasculaire events.

In de huidige analyse laten de auteurs zien dat strengere glycemische controle (HbA1c <53mmol/mol versus >64mmol/mol) was geassocieerd met mindere toename van een frailty index na 8 jaar follow-up. Ze laten ook zien dat vooral gewichtsverlies en metformine gebruik in deze studie met minder ontwikkeling van kwetsbaarheid zijn geassocieerd. Deze resultaten geven stof tot nadenken voor de zorg van de oudere diabetes patiënt en of deze resultaten extrapoleerbaar zijn naar GLP1 analogen en SGLT2i die ook gewichtsverlies geven. De auteur van dit stukje is van mening dat deze vraagstukken een eigen trial verdienen, mede omdat de populatie van oudere diabetes patiënten steeds groter wordt. Ondertussen, met de caveat dat post-hoc analyses niet altijd in toegewijde trials repliceert kunnen worden, geeft deze studie wel argumenten om ook bij oudere patiënten op hun glycaemische controle en gewichtstoename te blijven letten.

Bron

Felicia R. Simpson, et al for the Action for Health in Diabetes (Look AHEAD) Trial, An Examination of Whether Diabetes Control and Treatments Are Associated With Change in Frailty Index Across 8 Years: An Ancillary Exploratory Study From the Action for Health in Diabetes (Look AHEAD) Trial. Diabetes Care 2022; dc221728. https://doi.org/10.2337/dc22-1728

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult