Flash Glucose Monitoring in Nederland: frequentere glucosecontrole geassocieerd met betere glucoseregulatie

Flash Glucose Monitoring (FGM) met behulp van de FreeStyle Libre sensor is een betrouwbare en effectieve methode om glucosewaarden te controleren.  Bij FGM verkrijgt de gebruiker door middel van het scannen van de sensor, met een smartphone of reader, een weergave van de glucoseconcentratie in het interstitiële vocht. Aangezien FGM frequente glucosemonitoring mogelijk maakt, onderzochten wij de vraag hoe vaak Nederlandse gebruikers gemiddeld hun glucose controleren en of er een relatie is tussen deze controle frequentie en (verbetering van) glycemische parameters.

Methoden

Het betrof een nationale cross-sectionele studie waarbij gebruik werd gemaakt van geanonimiseerde data van FreeStyle Libre FGM gebruikers met een reader in de periode september 2014 tot maart 2020. In totaal zijn 16.331 readers (163.762 sensoren)  geanalyseerd. O.b.v. hun gemiddelde scanfrequentie werden mensen verdeeld in 20 gelijke groepen (817 personen per groep).

Primair eindpunt was de associatie tussen FGM frequentie en glycemische parameters (geschat ‘estimated’ HbA1c (eHbA1c), time in range (TIR; 3.9 – 10 mmol/L), tijd in hyperglycemie (> 10 mmol/L), tijd in hypoglycemie (< 3.9 mmol/L) en standaarddeviatie van het glucose). Naast evaluatie van het gemiddelde aantal scans in Nederland is tevens gekeken naar de scan frequentie tijdens TIR, hypo- en hyperglycemie aan de hand van het eHbA1c.

Resultaten

In de periode september 2014 tot maart 2020 was de gemiddelde frequentie van glucosemonitoring m.b.v. FGM (via de reader) in Nederland 11.5 keer per dag. De groep met de laagste scan frequentie controleerde gemiddeld 3.7 keer per dag en had een eHbA1c van 71 mmol/mol (8.6%), de groep met de hoogste scan frequentie controleerde 40 keer per dag, geassocieerd met een eHbA1c van 52 mmol/mol (6.9%). Frequentere glucosecontrole was geassocieerd met verbetering van TIR,  afname van tijd in hyperglycemie en verbetering van de glycemische variabiliteit. Een eHbA1c van 53 mmol/mol (7%) correspondeerde met 15 scans per dag, 65% TIR, 30% tijd in hyperglycemie en 5% tijd in hypoglycemie.

Conclusie en relevantie voor de praktijk

Deze studie, gebaseerd op ‘real life’ data, suggereert dat frequentere glucosecontrole middels FGM geassocieerd is met meer tijd binnen het glucose doelbereik (3.9 – 10 mmol/L), minder tijd in hyperglycemie en verbetering van glycemische variabiliteit.

Alhoewel het een cross-sectionele analyse betreft en causaliteit niet bewezen is, leveren onze bevindingen interessante nieuwe inzichten op voor de klinische praktijk. Het lijkt  aangewezen om mensen die weinig frequent hun glucose controleren te wijzen op het mogelijk positieve effect van frequentere glucose monitoring. Immers, hiermee kan het inzicht in de regulatie worden verbeterd en kan tijdiger worden geacteerd als de  glucosewaarden buiten het doelbereik liggen om uiteindelijk de glycemische doelstellingen te behalen.

Referentie

Lameijer A, Lommerde N, Dunn TC, Fokkert MJ, Edens MA, Kao K, et al. Flash Glucose Monitoring in the Netherlands: increased monitoring frequency is associated with improvement of glycemic parameters. Diabetes Res Clin Pract 2021:108897. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2021.108897.

https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(21)00257-6/fulltext

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult