Frank Snoek ontvangt prestigieuze Rubin Award op ADA congres

Als eerste niet-Amerikaan ontving prof. dr. Frank Snoek, hoogleraar en afdelingshoofd Medische Psychologie van Amsterdam UMC, vandaag de Richard R. Rubin Award uitgereikt. Deze prestigieuze prijs van de American Diabetes Association (ADA) gaat jaarlijks naar een wetenschapper die een belangrijke bijdrage levert aan gedragswetenschappelijk diabetesonderzoek en begrip van de ziekte diabetes.

De award werd vandaag uitgereikt op het ADA Congres  in San Francisco, waar Snoek een lezing hield met als titel #diabetespsychologymatters, over het belang van psychologisch onderzoek en bijdragen aan betere zorg voor mensen met diabetes.   

Ziektelast

Snoek doet al ruim vijfentwintig jaar onderzoek naar psychologische aspecten van diabetes en heeft met zijn onderzoeksgroep bijgedragen aan een beter begrip van de ziektelast, en mogelijkheden patiënten met diabetes te ondersteunen in hun zelfmanagement, met extra aandacht voor de groep met psychische problemen. Van de mensen met diabetes heeft circa 20% depressieve klachten en de combinatie depressie /diabetes zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, meer diabetescomplicaties en hogere kosten.

In de afgelopen jaren heeft Snoek in nauwe samenwerking met het diabetescentrum van Amsterdam UMC een gespecialiseerde polikliniek ontwikkeld: Diabetes Mentaal. Deze plek biedt een uitgebreid behandelaanbod voor patiënten met diabetes en psychologische problematiek.

Internet

Snoek maakt gebruik van technologie en zoekt naar innovatieve manieren om mensen met psychologische problemen en depressieve gevoelens als gevolg van diabetes te behandelen. “Er is al veel mogelijk, zoals hulpprogramma’s via internet al dan niet in combinatie met face-to-face gesprekken. Recent hebben we de app MyDiamate ontwikkeld, met als doel de mentale gezondheid te versterken. De app kan geheel zelfstandig gebruikt worden. ”

Mensen hebben er baat bij dergelijke hulpprogramma’s, zo heeft onderzoek uitgewezen. “Maar er is ook nog veel te doen”, zegt Snoek. “We bereiken nog te weinig patiënten. Ook is er nog genoeg te verbeteren als het gaat om het integreren van psychologische methoden in de diabeteszorg, met unieke mogelijkheden om onze psychologische diagnostiek en interventies te koppelen aan de snel ontwikkelende diabetestechnologie. Zoals sensoren die continue feedback geven over de hoogte van de glucosespiegel, mogelijk gekoppeld aan gedragsadviezen.”

Ingrijpend

Gedurende zijn carrière heeft prof. dr. Snoek meer dan 30 grote onderzoeks- en opleidingsbeurzen verworven, meer dan 200 artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, twee handboeken geredigeerd en veelvuldig op belangrijke internationale congressen gepresenteerd. Nationaal en internationaal heeft hij zich ingezet voor het ontwikkelen van richtlijnen voor psychologische zorg als onderdeel van de diabetesbehandeling.

De American Diabetes Association roemt Snoek om zijn toewijding en inzet om naast de medische behandeling van diabetes ook aandacht te hebben voor de soms zeer ingrijpende psychologische gevolgen van de ziekte.

Lees ook dit artikel op de website van Amsterdam UMC

Bron: Amsterdam UMC

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult