EASD 2017 – EXenatide Study of Cardiovascular Event Lowering (EXSCEL): de cardiovasculaire veiligheid

De EXSCEL studie is een grote (14.752 patiënten) studie in type 2 diabetes, bedoeld om specifiek de cardiovasculaire veiligheid van een 1x wekelijkse dosering van exenatide, een GLP-1 analoog, in een brede populatie te bepalen.

Exenatide 1x/week verhoogde niet de incidentie of major adverse cardiovascular events (MACE), een samengesteld eindpunt van sterfte aan hart-en vaatziekten, niet-fataal hartinfarct, en niet-fataal cerebrovasculair accident, vergeleken met placebo (Hazard Ratio [HR]: 0.91; 95% betrouwbaarheids Interval [CI]: 0.83-1.00; p<0.001 voor non-inferiority).

Er werden ook numeriek minder MACE-events gezien in de exenatide arm van de trial (839 [11.4%] versus 905 [12.2%]), echter het primaire effectiviteitsdoel om een reductie in MACE aan te tonen werd niet behaald (p=0.061 voor superioriteit).

De richting van de cardiovasculaire uitkomsten in de EXSCEL was echter consistent met de resultaten in recent gepubliceerde outcomes trials binnen de GLP-1 receptor agonist klasse. Bovendien, in een van te voren bedachte secundaire analyse, toonde patiënten met exenatide een 14% lagere incidentie van dood door alle oorzaken (totale mortaliteit) (HR: 0.86; 95% CI: 0.77-0.97).

Het volledige artikel in de NEJM is beschikbaar via http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1612917#t=article 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult