Diabetesjaargesprek digitaal beschikbaar

De consultvoorbereiding voor het Diabetesjaargesprek is nu ook digitaal te gebruiken. Deze lang gekoesterde wens is uitgekomen door samenwerking tussen de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en MiGuide, een bedrijf dat eHealth oplossingen maakt voor mensen met diabetes type 2.

Na de introductie van de NDF Toolkit Persoonsgerichte diabeteszorg twee jaar geleden ontstond al snel de wens om er ook online mee te kunnen werken. In een pilot van MiGuide zullen tientallen huisartsen en praktijkondersteuners deze leefstijlcoachings-app ‘voorschrijven’ aan patiënten met diabetes type 2. De app is gekoppeld aan het huisartsinformatiesysteem (HIS), waardoor de patiënt gecoacht wordt op basis van de medische gegevens. Als het tijd is voor het volgende consult wordt de patiënt aangemoedigd het consult digitaal voor te bereiden.

Holistische benadering
In dit diabetesjaargesprek, dat uitgaat van gezamenlijke besluitvorming, is er consequent aandacht voor de complexe context van iemands leven met diabetes. Zowel gezondheidsgerelateerde als persoonsgebonden factoren komen aan bod. Lijf, leefstijl, welbevinden en zelfzorg komen in een holistische benadering aan de orde, tegen de achtergrond van iemands voorkeuren, behoeften, zelfmanagement en sociale omgeving.

In de MiGuide-app is de complete NDF-methodiek geïntegreerd. De patiënt kan digitaal aangeven welke onderwerpen hij of zij wil bespreken en kan hier ook persoonlijke notities bij maken. Als bepaalde onderwerpen worden aangevinkt, krijgt de patiënt een aanvullende vragenlijst. Tevens is er de mogelijkheid om in de app iemands gemoedstoestand aan te geven. Alle ingevulde gegevens worden in hun zorgverlenersportaal getoond, zodat patiënt en zorgverlener goed voorbereid aan het gesprek beginnen.

Nog meer huisartsen
Op dit moment nemen veertig huisartspraktijken deel aan de pilot, MiGuide is nog op zoek naar meer praktijken die de app willen aanbieden aan hun patiënten. In de ontwikkeling naar meer persoonsgerichte zorg is de NDF verheugd dat nu de volgende stap is gezet naar een gebruiksvriendelijke manier van consultvoorbereiding en -voering. Wanneer de pilot positief uitpakt kan er worden nagedacht over het breed uitrollen van MiGuide, inclusief het Diabetesjaargesprek.

Voor meer informatie kijk op www.miguide.nl en op www.diabetesfederatie.nl/ndf-toolkit-persoonsgerichte-diabeteszorg/

Bron: Nederlandse Diabetes Federatie

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult