CGM data van zwangere vrouwen met type 1 DM en de associaties met een normaal geboortegewicht; ‘Het belang van een goede start’.

60% van de kinderen van moeders met DM type 1 worden geboren met een geboortegewicht > 90e percentiel (large for gestationale age LGA)). LGA is geassocieerd met een verhoogd risico op obstetrische en neonatale complicaties zoals vroeggeboorte, schouderdystocie en neonatale IC opnames. De foetale groei neemt het sterkste toe eind 2e en 3e trimester en van oudsher is onvoldoende glucose regulatie in deze trimesters dan ook geassocieerd met LGA. Met de komst van de continue glucose monitoring systemen (CGM) zijn meer glucose data beschikbaar. Tot op heden is het niet bekend welke CGM statistieken en 24 uurs glucose profielen zijn geassocieerd met een normaal geboortegewicht.

Doel van de studie

Het vaststellen van wekelijkse veranderingen in CGM data en de associatie met geboortegewicht in zwangere vrouwen met DM type 1.

Methoden

Meer dan 10.5 miljoen CGM glucose data van 386 zwangere vrouwen werden geanalyseerd. De data werd verkregen uit 2 eerder gepubliceerde internationale studies, een gerandomiseerde studie de CONCEPTT trial1 en een Zweedse observationele studie2.  Gedurende elke week van de zwangerschap werden de CGM data en 24 uurs glucose profielen berekend en gerelateerd aan het geboortegewicht, normaal (10-90th percentiel) of LGA. Tijd binnen doelbereik (TIR) in de zwangerschap werd gedefinieerd als een glucose tussen de 3.5-7.8 mmol/l.

Resultaten en conclusie

De 386 vrouwen waren gemiddeld 37.2 jaar (SD 1.9) oud. 37 % werd behandeld met insuline pomp therapie. De vrouwen bevielen bij 37 weken (SD 1.9), waarvan 58 % beviel middels een sectio. Het gemiddelde geboortegewicht was 3.7 kg (SD 0.7),  60 % van de kinderen werd geclassificeerd als LGA.

De gemiddelde glucose daalde in de eerste 10 weken van de zwangerschap bij de moeders van zowel kinderen met een normaal als hoog geboortegewicht (LGA). Bij 10 weken was er een significant verschil in gemiddelde glucose waarden tussen de moeders met een kind met een normaal geboortegewicht ten opzichte van kinderen met LGA, respectievelijk 7.1 mmol/l (95 % CI 7.05-7.15) en 7.5 mmol/l (95 % CI 7.45-7.55) en een hogere TIR van 55 % bij kinderen met een normaal geboortegewicht (95% CI 54-56) versus 50 % in kinderen met LGA (CI 95 % 49-51). Dit verschil persisteerde tussen de 20e en 30e week van de zwangerschap, waarna een verdere daling van de gemiddelde glucose van ongeveer 1 mmol/l optrad in beide groepen. Pas laat in het 3e trimester behaalde beide groepen de streef target van > 70 % TIR.

Relevantie voor de praktijk

Deze studie toont het belang van ‘een goede start’ aan; een hogere tijd in doelbereik reeds vroeg in de zwangerschap (10-12 weken) is geassocieerd met een normaal geboortegewicht. Verder laat deze studie ook zien hoe moeilijk het is om in de dagelijkse praktijk het doel van 70 % met een TIR van 3.5-7.8 mmol/l te behalen, zeker in het begin van de zwangerschap waarbij het risico op hypoglycemie ook toegenomen is.  Wellicht dat het gebruik van hybride closed loop systemen in de zwangerschap, die niet geïncludeerd waren in deze studie, de uitkomsten voor moeder en kind verder kunnen optimaliseren.

Referenties

1 Feig DS, Donovan LE, Corcoy R, et al.; CONCEPTT Collaborative Group. Continuous glucosemonitoring in pregnant women with type 1 diabetes (CONCEPTT): a multicentre international randomized controlled trial. Lancet 2017;390:2347–2359

2Kristensen K, Ögge LE, Sengpiel V, et al. Continuous glucose monitoring in pregnant women with type 1 diabetes: an observational cohort study of 186 pregnancies. Diabetologia 2019;62:1143–1153

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Agenda

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult