Advies over hoeveelheid koolhydraten tijdens zwangerschap met diabetes

Zwangere vrouwen met diabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist. Veel mensen met diabetes eten koolhydraatbeperkt, om hun bloedsuiker stabieler te houden. Maar wat doe je tijdens zwangerschap? Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization) bracht daarover in januari een standpunt uit: minimaal 175 gram koolhydraten per dag.

Het standpunt is gebaseerd op de in 2019 herziene richtlijn van de American Diabetes Association. In deze richtlijn staat: ‘De voedingsbehoefte van zwangere vrouwen met diabetes wijkt niet af van de voedingsbehoefte van zwangere vrouwen zonder diabetes: minimaal 175 gram koolhydraten, 71 gram eiwit en 28 gram vezels.’

Effect van ketonen op kind?

‘Bij een strengere koolhydraatbeperking ontstaat een risico op ketonenvorming bij de moeder. Het effect hiervan op het ongeboren kind is nog onvoldoende onderzocht’, aldus de toelichting van de stichting op het standpunt.

Eerst meer onderzoek nodig

Er is onvoldoende bewijs dat een lagere koolhydraatinname voor zwangere vrouwen veilig is, vindt Stichting DNO Diabetesdiëtist. Tot er meer en beter onderzoek is gedaan, duiden de huidige inzichten en richtlijnen op 175 gram als veilige minimale hoeveelheid koolhydraten.

Bron: nieuwsvoordiëtisten.nl / Diabetestype1.nl 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult