Vier nieuwe ideeën voor betere kwaliteit van leven met diabetes

De winnaars van Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds zijn bekend. Vier ideeën zijn gekozen tot beste idee om de gezondheid of kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Elke winnaar krijgt maximaal € 50.000 om het idee in de praktijk uit te voeren. Eén idee maakt ook kans op de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee van maximaal € 10.000. Iedereen kan stemmen op de Publieksprijs. Het Diabetes Fonds organiseert Het Beste Diabetesidee zodat handige oplossingen voor diabetesproblemen op korte termijn daadwerkelijk beschikbaar komen voor mensen met diabetes.

Diena Halbertsma, directeur Diabetes Fonds: “1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en wekelijks komen daar duizend mensen bij. De ziekte heeft een enorme invloed op het dagelijks leven met diabetes. Bij het Diabetes Fonds zien we dat mensen met diabetes of mensen die met diabetes te maken hebben vaak goede ideeën hebben om het leven met diabetes te verbeteren. Vanuit hun eigen ervaring weten ze welke diabetesproblemen er zijn en welke oplossing kan helpen. Ze willen met hun idee echt een verschil maken. Door als Diabetes Fonds te investeren in deze ideeën, zorgen we op korte termijn voor een betere kwaliteit van leven met diabetes.”

De vier Beste Diabetesideeën van 2023
Vier ideeën zijn verkozen tot Beste Diabetesidee om het leven met diabetes beter en makkelijker te maken. Zoals het idee van Wim Tilburgs om vijf inspirerende minidocumentaires te maken over leefstijlverandering. Hij wil mensen met diabetes type 2 portretteren die met succes hun leefstijl hebben veranderd. De minidocumentaires zijn gratis en komen beschikbaar in vijf verschillende talen. Tilburgs is voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

André van Beek wil glucosesensoren en insulinemetingen gaan gebruiken om een betere diagnose te kunnen stellen bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Hij is internist-endocrinologist bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Behiye Özcan wil zorgverleners en mensen met diabetes type 2 beter informeren over het voorkomen en de gevolgen van ‘diabetes distress’. Dit zijn de negatieve gevoelens die mensen met diabetes type 2 kunnen ervaren door hun ziekte. Özcan is internist-endocrinoloog bij het Erasmus Medisch Centrum.

Amber Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn wil een online training maken voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl je kan helpen in de behandeling van de ziekte. Amber heeft zelf diabetes type 1 en wil daarom haar eigen positieve ervaringen met leefstijl delen.

Lees meer over de vier winnaars en hun diabetesidee.

Publieksprijs
Eén van de vier winnaars maakt ook nog kans op het winnen van de Publieksprijs van maximaal € 10.000 om het diabetesidee uit te voeren. Iedereen kan stemmen op het idee waarvan hij of zij denkt dat dit het leven met diabetes beter maakt. Stemmen kan van 4 tot en met 17 september. Het Diabetes Fonds maakt de winnaar van de Publieksprijs op 26 september tijdens een prijsuitreiking bekend. Stemmen kan via het stemformulier.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult