Significant meer luchtweginfecties voor diagnose type 2 diabetes

Voorafgaand aan de diagnose diabetes hebben mensen vaak al meerdere klinische aandoeningen. In een longitudinaal onderzoek zijn de gegevens geanalyseerd van mensen met en zonder type 2 diabetes. Uit onderzoek 25 jaar vóór en 25 jaar na de diagnose van type 2 diabetes blijkt dat er significant meer ontstekingsgerelateerde ziekteactiviteit was.

In de jaren voorafgaand aan de diagnose type 2 diabetes hadden deze mensen al langere tijd significant vaker hypertensie (35%), luchtweginfecties (34%), hartaandoeningen (17%), oog-, neus- en keelinfecties (19%) en astma (12%), vergeleken met mensen zonder diabetes. De gemiddelde leeftijd van diagnose van diabetes was 52,6 jaar; de gegevens van 1196 mensen met latere diabetesdiagnose en 736 controles zijn geanalyseerd.

Luchtweginfecties en astma
Luchtweginfecties en astma komen 10 keer vaker voor bij de mensen die de diagnose type 2 diabetes kregen in vergelijking met gematchte controles zonder diagnose. Ongeveer 40% van de mensen had luchtweginfecties op het moment van diagnose met type 2 diabetes vergeleken met 4% die niet werden gediagnosticeerd. Ook waren oor-, neus- en keelinfecties aanwezig bij 20% van de mensen met een diagnose diabetes type 2, vergeleken met ongeveer 2% die niet werden gediagnosticeerd.

Vijf jaar voor diagnose

Vijf jaar voorafgaand aan de diagnose had ongeveer 23% van de patiënten die later werden gediagnosticeerd met diabetes type 2 luchtweginfecties versus 2,5% bij degenen die niet werden gediagnosticeerd. Een vergelijkbaar patroon werd gezien voor oor-, neus- en keelinfecties en astma.

Voorlopers van diagnose

Alles bij elkaar suggereren de gegevens dat de subacute ontsteking die zich manifesteert bij astma, net als het begin van astma of een acute infectie, voorlopers zijn van de diagnose van diabetes type 2. De bevindingen suggereren dat patiënten die infecties melden, naast andere bekende risicofactoren voor diabetes type 2, baat kunnen hebben bij diabetestests en vroege interventies.

Bronnen

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult