In de Europese fase 3 inTandem2 studie werden respectievelijk 258 (placebo), 261 (200 mg) en263 (400 mg sotaglifozine) onderzocht in een prospectieve, dubbelblinde, gerandomiseerde studie. Sotaglifozine is een gecombineerde glucose transport blokker en het effect ervan werd in deze studie bij volwassenen met flexibele/intensieve insulinetherapie na 24 en 52 weken gemeten.
De belangrijkste parameter was het HbA1c na 24 weken en secundair HbA1c < 7 %, geen ernstige hypo’s, en geen Diabetische Keto Acidose (DKA). Ook werden nuchtere glucose, gewicht, insulinedosis en veiligheidsparameters gemeten.
Het HbA1c, wat bij de start 7,8 % was, daalde met ongeveer 0,35 % na 24 weken en ook na 52 weken. Na 52 weken werd in de behandelde groepen vaker het gemengde (secundaire) eindpunt gehaald en op bijna alle punten was een verbetering te zien. Ook de postprandiale glucoses (CGM) daalden. Er was meer tevredenheid en minder distress. Minder vaak ernstige hypo’s en minder insulinegebruik, maar wel vaker DKA. Het gewicht daalde licht in de behandelde groepen. Wel waren er wat meer genitale infecties en episodes van diarree.
Lees hier verder over de inTandem2 studie
In een vergelijkbare studie, de DEPICT-2 studie, werd het effect van dapaglifozine (een SGLT-2 remmer) gemeten bij volwassenen na 24 en 52 weken. Ook nu een fase 3 studie, wereldwijd, dubbelblind en gerandomiseerd.
Er deden 813 patiënten aan mee, die werden verdeeld over 3 groepen: placebo, 5 of 10 mg dapaglifozine. Het oorspronkelijk HbA1c was 58-91 mmol/l (7,5-10,5 %).
Na 24 weken was er al een HbA1c-daling van respectievelijk 37 en 42 %. Het lichaamsgewicht daalde met 3,5 % en ook de insulinedoses daalden. Er waren niet meer hypo’s, wel ongeveer 2,5 % vaker DKA.
Lees hier verder over de DEPICT-2 studie.
Concluderend lijken de SGLT-blokkers ook bij type 1 diabetes een gunstig effect te hebben, zij het bescheiden. Een zorg is wel de toename van het aantal patiënten met DKA.