Nieuw, snel en direct injecteerbaar: Dasiglucagon

Glucagon is de standaardbehandeling voor de behandeling van een ernstige hypoglykemie bij patiënten met type 1 diabetes in de thuissituatie. Volgens de American Diabetes Association moet glucagon worden voorgeschreven aan alle patiënten met een verhoogd risico op een klinisch significante hypoglykemie, gedefinieerd als een glucosewaarde < 3,0 mmol/l. Ondanks deze aanbevelingen wordt glucagon relatief weinig gebruikt door patiënten met een hypoglykemie. Een mogelijke reden hiervoor is dat de toediening van glucagon soms bewerkelijk is; bij verscheidene hypoglykemie ‘noodkits’ moet de glucagon nog in een oplosmiddel worden opgelost voordat deze toegediend kan worden. Dit kan leiden tot veel stress bij de patiënt en eventuele omstanders, maar ook tot vertraging van het bestrijden van de hypoglykemie. In de afgelopen jaren zijn dan ook glucagon analogen ontwikkeld die zonder dergelijke voorbereiding toe te dienen zijn. Te denken valt aan intranasale glucagon (Baqsimi) of Dasiglucagon, een nieuwe speler in het veld. Dasiglucagon is een glucagon analoog opgelost in een hydrofiele oplossing, en kan in het geval van een hypoglykemie direct toegediend worden met een noodinjectie (pen). De resultaten met betrekking tot de effectiviteit en veiligheid van dasiglucagon bij patiënten met type 1 diabetes en een hypoglykemie werden recent gepubliceerd in Diabetes Care. Hieronder vindt u de belangrijkste bevindingen.

Methoden

In deze dubbelblinde, gerandomiseerde studie werden 170 patiënten met type 1 diabetes geïncludeerd, bij wie kunstmatig een hypoglykemie van 3.1 mmol/L geïnduceerd werd. Er werd gerandomiseerd naar 0.6 mg dasiglucagon, placebo of gereconstuteerd glucagon (dwz glucagon poeder die nog moet worden opgelost in een oplosmiddel en dan geïnjecteerd wordt, vanaf nu standaard glucagonpoeder genoemd), met een 2:1:1 randomisatie. De primaire uitkomstmaat was de tijd tot herstel van de glucosewaarden (gedefinieerd als een stijging van 1.1 mmol/L). Dasiglucagon werd in deze studieopzet vergeleken met placebo, de standaard glucagonpoeder diende puur als referentie.

Resultaten

De mediane (95%CI) tijd tot herstel van de glucosewaarden was 10 (10,10) minuten en 40 (30, 40) minuten bij placebo (P < 0.001). Voor glucagonpoeder was dit 12 minuten vanaf injectie (10,11). In de dasiglucagon waren op 1 persoon na alle patiënten binnen 15 minuten hersteld van de hypoglykemie, duidelijk superieur ten opzichte van placebo (2% van de patiënten hersteld binnen 5 minuten, P<0.001). Zoals gebruikelijk bij glucagon preparaten, waren de meest gerapporteerde bijwerkingen van dasiglucagon misselijkheid en braken. Er traden geen ernstige bijwerkingen op.

Conclusie en relevantie voor dagelijkse praktijk

Een enkele subcutane toediening van dasiglucagon resulteerde in snel herstel van een hypoglykemie bij patiënten met type 1 diabetes. Dasiglucagon was daarbij superieur ten opzichte van placebo, en conform de referentie, namelijk standaard glucagonpoeder. Voor patiënten is het uiteraard een groot voordeel dat een glucagon analoog direct kan worden toegediend zonder dit eerst te moeten voorbereiden met een oplosmiddel. Dasiglucagon lijkt dan ook een aanwinst. Een interessante vraag is natuurlijk hoe de effectiviteit, bijwerkingen en het ‘gebruiksgemak’ van dasiglucagon zich verhouden tot andere bestaande glucagon analogen waarbij direct gebruik zonder voorbereiding mogelijk is, zoals intranasale glucagon (Baqsimi) of Gvoke (ook een direct injecteerbare glucagon analoog). Toekomstig onderzoek zal ons het antwoord op deze vragen moeten verschaffen.

Referentie

Pieber et al. Dasiglucagon—A Next-Generation Glucagon Analog for Rapid and Effective Treatment of Severe Hypoglycemia: Results of Phase 3 Randomized Double-Blind Clinical Trial. Diabetes Care 2021;44:1361–1367

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult