Angst voor nachtelijke hypoglykemie bij adolescenten met type 1 diabetes

Nachtelijke hypoglykemieën verslechteren de glucoseregulatie en kunnen in potentie ernstig verlopen. Mede om deze redenen zijn dergelijke hypoglykemieën een veel voorkomende zorg bij patiënten met type 1 diabetes. Het hebben van nachtelijke hypoglykemieën kan een reden zijn om patiënten te behandelen met een insulinepomp (CSII), al dan niet in combinatie met continue glucose monitoring (CGM). In een recent onderzoek werd gekeken naar het effect van de angst voor een nachtelijke hypoglykemie op de kwaliteit van slaap bij adolescenten met type 1 diabetes. Tevens werd onderzocht of deze angst verminderde als patiënten werden behandeld met CGM of CSII. Hieronder vindt u de belangrijkste resultaten van dit onderzoek.

Methoden en resultaten

In de studie werden 95 adolescenten (14-18 jr) geïncludeerd met type 1 diabetes. Zij vulden allen gevalideerde vragenlijsten in over angst voor hypoglykemie (uitgedrukt in de zogenoemde FOH-Worry score) en kwaliteit van slaap (uitgedrukt in de Pittsburgh Sleep Quality Index, die onder meer de duur van slaap en mate van het onderbreken van de slaap omvat). De primaire uitkomstmaat was de associatie tussen angst voor hypoglykemie en slaapkwaliteit. Tevens werd gekeken naar het effect van het gebruik van CGM en CSII op deze associatie. De patiënten hadden een mediane leeftijd van 16.5 jaar (IQR 15.2-17.7), gemiddeld hadden zij 5.7 jaar lang diabetes. Er was gemiddeld een hoge mate van angst voor nachtelijke hypoglykemieën (mediane FOH Worry score 61). CGM gebruikers sliepen langer dan niet-CGM gebruikers (7.5 vs 6.8 uur, p<0.05), en patiënten die behandeld werden door middel van CSII hadden een hogere PSQI score (p=0.02).  In een multivariabele regressie analyse was een hogere FOH Worry score geassocieerd met een slechtere kwaliteit van slaap (p< 0.05 voor beide associaties, correctie voor leeftijd, BMI, etniciteit). Het wel/niet gebruiken van CSII of CGM veranderde deze associatie niet.

Conclusie en relevantie voor dagelijkse praktijk

De onderzoekers concluderen dat angst voor nachtelijke hypoglykemieën effect heeft op de kwaliteit van slaap bij patiënten met type 1 diabetes. Hoewel de patiënten die behandeld werden met CGM en/of CSII een betere kwaliteit van slaap hadden, werd de invloed van angst op de slaapkwaliteit in deze studie niet beïnvloed door het gebruik van deze technologie. Dit is een opmerkelijke bevinding; te verwachten valt immers dat dergelijke technologie een gevoel van veiligheid kan geven, bijvoorbeeld door aanwezigheid van alarmen of minder insuline afgifte bij een dreigende hypoglykemie (in het geval van een closed-loop systeem). De onderzoekers stellen dat er mogelijk te weinig statische power was om een significant effect op de bovengenoemde associatie aan te tonen. In ieder geval benadrukt dit onderzoek de impact van angst voor nachtelijke hypoglykemieen op de slaapkwaliteit bij adolescenten met type 1 diabetes, en daarmee het belang om hier meer onderzoek naar te doen.

Bron: Hitt et al. The impact of fear of hypoglycaemia on sleep in adolescents with type 1 diabetes. Diabetic Medicine 2023 Feb 14;e15066. doi: 10.1111

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult