Meerwaarde van een bolus calculator bij patiënten met type 1 diabetes en langdurige behandeling met insulinepomptherapie

Door: Lian van Meijel (Lian.vanMeijel@radboudumc.nl

Achtergrond

Verschillende grote klinische trials hebben het belang aangetoond van een optimale glucoseregulatie met betrekking tot het verminderen van het risico op microvasculaire complicaties bij mensen met diabetes. Intensieve insuline therapie is van belang in de realisatie van deze optimale glucoseregulatie bij patiënten met type 1 diabetes, en bij patiënten met langdurige type 2 diabetes en insulineafhankelijkheid. Het gebruik van een insulinepomp geeft bij deze patiënten de beste benadering van de fysiologische glucoseregulatie. Ondanks het gebruik van de insulinepomp is de glucoseregulatie bij veel patiënten niet optimaal. Dit komt onder andere door een foutieve bepaling van de prandiale insulinedosering. De bepaling van de optimale prandiale insulinedosering is namelijk afhankelijk van verschillende factoren; de huidige glucosewaarde, de bloedglucose streefwaarde, de koolhydraatinname, de koolhydraatratio, de insulinegevoeligheid, de lichamelijke activiteit en de werkzaamheid van insuline die eerder toegediend is. Al deze factoren zorgen ervoor dat het voor patiënten vaak een uitdaging is om de juiste insulinedosering te berekenen. De bolus calculator is ontwikkeld om patiënten te helpen met deze berekening. De calculator maakt gebruik van 3 individuele ratio’s; de koolhydraatratio, de insulinegevoeligheid, en de hoeveelheid actieve insuline uit eerdere toediening. Met behulp van deze ratio’s en informatie over de huidige bloedglucose waarde en de hoeveelheid te consumeren koolhydraten, geeft de bolus calculator een advies over de prandiale insuline dosis. Eerdere studies hebben aangetoond dat het gebruik van een bolus calculator resulteert in een verbetering in HbA1c-waarden en kwaliteit van leven bij patiënten met type 1 diabetes. Dit is voornamelijk aangetoond bij patiënten die net gestart waren met behandeling met een insulinepomp, en bij patiënten met een relatief slechte glucoseregulatie. Het doel van deze studie is het bepalen van het effect van een bolus calculator op glucoseregulatie, glucose variabiliteit en kwaliteit van leven bij patiënten met goed gereguleerde type 1 diabetes en langdurig insulinepompgebruik.

Belangrijkste resultaten

In totaal zijn 32 patiënten geïncludeerd voor deelname aan deze 16 weken durende gerandomiseerde open-label studie; 14 patiënten werden gerandomiseerd in de bolus calculator groep, en 18 patiënten in de controlegroep. De twee groepen waren goed gematcht met betrekking tot de verschillende patiëntkarakteristieken. De gemiddelde ziekteduur was 27.3 ± 12.9 jaar, de gemiddelde duur van insulinepompbehandeling was 9.0 ± 7.8 jaar, en de gemiddelde HbA1c-waarde was 64.6 ± 12.5 mmol/mol. We vonden een significante verbetering van de glucose variabiliteit (uitgedrukt als de standaarddeviatie van de gemiddelde glucosewaarden) in de bolus calculator groep, er was geen verschil in glucose variabiliteit in de controle groep. Daarnaast zagen we geen verschillen in gemiddelde glucosewaarde, HbA1c-waarde, frequentie van hypoglykemieën en kwaliteit van leven na het gebruik van een bolus calculator.

Conclusie

Het gebruik van een bolus calculator heeft een beperkt voordeel bij patiënten met goed gereguleerde type 1 diabetes met langdurige insulinepompbehandeling. Het blijft dus belangrijk om per patiënt te bekijken of het gebruik van een bolus calculator toegevoegde waarde heeft. Patiënten die wellicht meer profiteren van het gebruik van een bolus calculator zijn bijvoorbeeld diegene met een slechtere HbA1c-waarde, of diegene die net starten met insulinepomptherapie.

Link naar relevante artikelen

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199309303291401

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdi.12604/abstract;jsessionid=7E00D200FB2B274BE7D2F6C94C3E8CD6.f03t01

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pedi.12290/abstract

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1932296813514319?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/152091503765691848

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5448.2012.00883.x/abstract

 

 

 

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult