Kunstmatige celtransplantatieplaats voor betere behandeling diabetes type 1

Sandra Smink (UMC Groningen) heeft de Prof. dr. J. Terpstra Award gewonnen voor haar vervolgonderzoek naar het verpakken van de eilandjes van Langerhans.

Eilandjes worden nu getransplanteerd in de poortader van de lever. De alvleesklier is namelijk te kwetsbaar om de eilandjes in te brengen. Maar ook in de lever overleven veel eilandjes niet en het is de vraag of de lever wel de meest geschikte plek is. Met geld van het Diabetes Fonds heeft Sandra hier de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan, binnen het team van prof. dr. Paul de Vos .

Ze deed onderzoek naar een soort verpakking voor de eilandjes, als alternatieve plaats voor de nieuwe eilandjes van Langerhans. Hiervoor testte ze verschillende biologische materialen. Het meest ‘vriendelijke’ materiaal voor de eilandjes hebben ze getest bij diabetische ratten. De bloedsuiker werd binnen 3 dagen normaal en dat bleef zo gedurende 16 weken.

De verpakking wordt onderhuids geplaatst en dat biedt veel voordelen ten opzichte van plaatsing van de eilandjes in de lever. De eilandjes zijn erg goed bereikbaar, voor zowel de transplantatie als voor wanneer het misschien fout gaat. De verpakking is makkelijk vervangbaar en de onderzoekers kunnen de eilandjes beter in de gaten houden.

Sandra heeft met haar onderzoek aangetoond dat de verpakking gebruikt kan worden om de eilandjes te transplanteren. Met de geldprijs van € 10.000 van Lilly gaat Sandra de verpakking verder ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie over de Prof. dr. J. Terpstra Award.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek van Sandra.

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult