Hypoglykemieën gaan veel vaker zonder symptomen voorbij dan eerder gedacht. Maar liefst drie van de vier hypo’s zijn asymptomatisch, blijkt uit een studie van Deense onderzoekers.
153 deelnemers hielden zes dagen bij wanneer zij symptomen van een lage bloedsuiker hadden. Zij droegen ook een continue glucosemeter waarvan alleen de onderzoekers de waarden konden zien.
Driekwart hypo’s zonder symptomen
Een hypo telde mee als de bloedsuiker langer dan 15 minuten onder de 3.9 en 3.0 mmol/l bleef. Onder de 3,9 gebeurde gemiddeld 5 keer per week en onder de 3 gebeurde gemiddeld 1,3 keer per week. In totaal was driekwart van de hypo’s asympomatisch, dus helemaal zonder symptomen.
Verschil met hypo-unawareness
Een asymptomatische hypo is niet hetzelfde als impaired hypo-awareness. Bij het laatste voel je de symptomen minder goed, bij het eerste zijn er helemaal geen symptomen. Toch hebben asymptomatische hypo’s en impaired hypo-awareness wel met elkaar te maken.
Hypo terwijl je slaapt
Wie ’s nachts veel asymptomatische hypo’s heeft, loopt meer risico om impaired hypo-awareness te ontwikkelen. Hoe ernstiger de nachtelijke hypo’s, hoe meer kans. Volgens Prof. dr. Brian Frier zijn het vooral de langere hypo’s en die komen ’s nachts vaker voor.
De Deense onderzoekers noemen het in ieder geval een vicieuze cirkel. Beide zouden elkaar steeds erger kunnen maken. Asymptomatische hypo’s zijn dus misschien een aanwijzing voor beginnende hypo-unawareness.
Beter continu meten
Het aantal gemeten asymptomatische hypo’s is duidelijk hoger dan in eerdere onderzoeken. Dat komt door het continu meten van de bloedsuikers Het is goed mogelijk dat hypo’s gemist worden als ze zonder symptomen komen en gaan. De continue glucosemeter biedt dus duidelijk uitkomst om te voorkomen dat je hypo’s mist, stellen de onderzoekers.
Bron: Diabetes Fonds.
Klik hier voor het volledige artikel.