Het scannen van de lens van het oog kan diabetes type 2 en prediabetes voorspellen

Nieuw onderzoek gepresenteerd op EASD in Barcelona toont aan dat het meten van het niveau van autofluorescentie in de lens van het oog kan voorspellen wie type 2 diabetes in de toekomst zal ontwikkelen, en prediabetes, veroorzaakt door verminderde glucosetolerantie. Prediabetes leidt vaak tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Andere studies hebben aangetoond dat er een vertraging van maximaal tien jaar kan zijn tussen het begin van type 2 diabetes en diagnose, dus eerdere detectie en tijdige interventie kunnen complicaties helpen voorkomen.

De studie gebruikte een nieuw ontwikkelde biomicroscoop die via een eenvoudige scan geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) in het oog kan detecteren. Het verhoogde niveau van AGE’s in het lichaam draagt ​​bij aan de ontwikkeling van veel ziekten, waaronder complicaties van diabetes zoals retinopathie (oogzenuwbeschadiging) en neuropathie (algemene zenuwbeschadiging).

In deze pilotstudie ondergingen 20 mensen met type 2 diabetes, 20 mensen met prediabetes en 20 gezonde leeftijdsafhankelijke controlepersonen uitgebreide medische en neurologische beoordelingen, waaronder meting van lensautofluorescentie met behulp van de biomicroscoop.

De studie vond een significante toename in leeftijd in de ogen van mensen met diabetes type 2. Het toonde ook een toename aan van mensen met prediabetes, wat betekent dat dit een robuuste manier zou kunnen zijn om diegenen te meten die mogelijk in de toekomst diabetes gaan ontwikkelen. Grotere en langdurige klinische onderzoeken zijn echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult