Enorme keuze in insulinepompen en sensoren

Zie je als zorgverlener door de bomen het bos nog? Wil je je patiënt advies geven over een nieuwe pomp of hybrid closed loopsysteem, dan moet je goed op de hoogte zijn van wat beschikbaar is en wat zou passen bij die specifieke patiënt. Tijdens de ADDRM gaf internist-endocrinoloog Titia Vriesendorp (Isala) een helder overzicht en een aantal nuttige tips en websites.

Op dit moment zijn er vier commercieel beschikbare hybride closed loop-systemen (HCL) en twee do-it-yourself HCL-systemen. Er zijn vijf fabrikanten die een of meer pompen met een slangetje op de markt hebben gebracht en ook vijf die nu of binnenkort een patchpomp bieden. Dan zijn er nog vijf (binnenkort zes) sensoren en maar liefst elf algoritmes, waarvan er nu zes in Nederland beschikbaar zijn.

S = sensor A = algoritme P = insulinepomp

Hardware, software en begeleiding

Welk systeem adviseer je dan aan je patiënt wanneer die graag wil overstappen op een HCL-systeem? Vriesendorp: “Er zijn verschillen in hardware zoals pompen met en zonder slangetje en verschillen in gebruiksvriendelijkheid, grootte en gewicht. Sommige kunnen worden aangestuurd met een app op je telefoon. Ook de software varieert: het ene systeem heeft scherpere doelglucosewaarden dan het andere, er zijn gecertificeerde en niet gecertificeerde algoritmes, er zijn zelflerende systemen en er zijn verschillen in hoeveel je zelf nog kan (of moet!) aanpassen in de instellingen. Persoonlijk vind ik het belangrijk de verwachtingen van een HCL-systeem te bespreken met de patiënt. Is dat iemand die de diabetes kan ‘loslaten’ en kan vertrouwen op het pompsysteem of een patiënt die graag nog zelf de instellingen wil aanpassen om bij te reguleren? Hoeveel ervaring heeft het diabetesteam met het systeem? Belangrijke vragen om samen een keuze te kunnen maken.”

Tips en adviezen

Tijdens de sessie verwees Vriesendorp naar een aantal studies, artikelen en websites die kunnen helpen bij het advies aan de patiënt.

  • Knoll C, Peacock S, Wäldchen M, et al. Real-world evidence on clinical outcomes of people with type 1 diabetes using open-source and commercial automated insulin dosing systems: A systematic review. Diabetic Medicine. 17 October 2021 DOI: 10.1111/dme.14741

Real world-analyse waaruit blijkt dat verschillende soorten automatische insulinedosering (AID) systemen de time-in-range en het HbA1c verbeteren zonder ernstige hypoglykemieën. Deze verbeteringen werden waargenomen in zowel open-source als commercieel ontwikkelde AID-systemen.

  • Sun Joon Moon,Inha Jung, Cheol-Young Park. Current Advances of Artificial Pancreas Systems: A Comprehensive Review of the Clinical Evidence. Diabetes Metab J. 2021 Nov; 45(6): 813–839.doi: 4093/dmj.2021.0177

Uitgebreid overzichtsartikel waarin de auteurs ingaan op de geschiedenis van de eerste insulines tot de kunstmatige pancreassystemen (APS), klinisch bewijs en de huidige staat van APS.

  • Sherr J, Heinemann L, Fleming A, et al. Automated insulin delivery: benefits, challenges, and recommendations. A Consensus Report of the Joint Diabetes Technology Working Group of the European Association for the Study of Diabetes and the American Diabetes Association Diabetologia. 2022 Oct 6;1-20.doi: 10.1007/s00125-022-05744 

In dit consensusreport dat in oktober gepubliceerd is in Diabetologia wordt een overzicht gegeven van het huidige landschap van AID-systemen, met een bijzondere focus op hun veiligheid. Ook geven de auteurs een aantal aanbevelingen.

Uit: Moon SJ et al., Diab Metab J 2021

 

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult