Einde verkettering metformine bij nierinsufficiƫntie?

Jarenlang hebben we, uit angst voor het optreden van lactaatacidose bij metforminegebruik bij nierinsufficiƫntie, geadviseerd bij een GFR < 30 geen metformine te gebruiken. Echter, bij stabiele nierfunctie is de klaring van metformine ook stabiel; bij acute nierinsufficiƫntie daalt deze en is er risico op cumulatie van metformine en metabolieten in het bloed, waardoor lactaatacidose kan ontstaan. Bij stabiel nierfunctie onstaat geen lactaatacidose en in een groot Cochrane review van enkele jaren geleden is geconcludeerd dat lactaatacidose bij metformine gebruikers niet meer voorkomt dan bij niet-metformine gebruikers.

Dit nieuwe onderzoek van de groep van De Broe uit Leuven heeft toch de grenzen opgezocht en heeft heel fraai uitgezocht bij welke dosering je nog acceptabele bloedspiegels metformine krijgt. Hieruit kwam een voor de praktijk heel bruikbaar advies van 1500 mg bij nierinsufficientei stadium 3 A ( GFR 45-60 ml/min/1,73 m2); 1000 mg bij stadium 3 B (30-45 ml/min/1,73 m2) en 500 mg bij stadium 4 ( 15-30 ml/min/1,73 m2). Juist dit laatste is erg nieuw en geeft aan dat bij rationeel gebruik van metformine er meer mogelijkheden zijn om dit uitstekend 1e keus medicament in te blijven zetten.

Lees hier het volledige artikel

Update: In april 2018 zijn zowel de NIV richtlijn als de NHG Standaard aangepast. Klik hier voor meer informatie over beide richtlijnen.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiƫntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiƫnt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiƫnt online
** HEVO-Consult: patiƫnt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult