Een lage dosis dasiglucagon met een pen ter preventie van niet-ernstige hypo’s bij type 1 diabetes: werkt het?

Het corrigeren van hypo’s via koolhydraatinname leidt bij mensen met type 1 diabetes gemakkelijk tot reactieve hyperglycemieën en gewichtstoename. De vraag is of de patiënt door het toedienen van lage doses van het snel injecteerbare glucagon-analoog dasiglucagon met een pen niet-ernstige hypo’s in het dagelijks leven kan voorkomen c.q. behandelen. Hieronder de resultaten van een gerandomiseerde, open-label, cross-over, fase 2 studie, in juli 2023  gepubliceerd in Diabetologia.

Methoden
Vierentwintig volwassenen met type 1 diabetes (HbA1c ≤70 mmol/mol [8.5%]) behandeld met een insulinepomp voltooiden de twee maal twee weken durende studie. Tijdens de standaard zorg episode en de dasiglucagon interventie (DASI) episode behandelden de deelnemers hun dreigende dan wel werkelijke hypoglycemieën met de gebruikelijke koolhydraatinname dan wel met een lage dosis (80 μg) dasiglucagon s.c. d.m.v. een pen. De glycemische controle werd geëvalueerd via continue glucose monitoring data (Dexcom G6) en door registratie van de hypo-episoden door de patiënt zelf.

Resultaten
Het gemiddelde verschil (95% CI) in de DASI episode qua ‘time in range’ (3.9–10.0 mmol/l) en ‘time below range’ (<3.9 mmol/l)  was een fractie hoger (2.4 % (−0.7, 5.5)) respectievelijk lager (−0.5 % (−1.2, 0.2)) in vergelijking met standaard zorg. In de DASI episode was het herstel (tijd tussen start van hypoglycemie behandeling en bereiken van euglycemie) sneller (16 versus 21 minuten), terwijl de totale dagelijkse koolhydraatinname verminderd was met 11% (−18, −3). Dasiglucagon bleek veilig en werd goed verdragen, waarbij lichte misselijkheid de meest voorkomende bijwerking was. Zesennegentig procent van de deelnemers was geneigd om dasiglucagon in de toekomst te gebruiken bij hypoglycemie, liever dan koolhydraatinname (p<0.0001).

Conclusie
Het gebruik van laag gedoseerde dasiglucagon via een pen ter voorkoming en behandeling van niet-ernstige hypoglycemie in de dagelijkse praktijk bleek, in vergelijking met standaard behandeling via koolhydraatinname, veilig, snel en effectief, terwijl het de totale dagelijkse koolhydraatinname verminderde en een hoge satisfactie bij de patiënt opleverde.

Relevantie voor de praktijk
In een eerdere studie met dasiglucagon, toen bij mensen met type 1 diabetes met ernstige hypoglycemieën, werd gevonden dat het een snel en effectief herstel van de hypoglycemie veroorzaakte, met dezelfde veiligheid en verdraagbaarheid als het conventionele, op te lossen glucagon (Pieber et al., Diabetes Care, 2021). De huidige studie laat zien dat dasiglucagon ook geschikt is voor het voorkómen van dreigende en het behandelen van niet-ernstige hypoglycemie. De hoop is dat de aanwinst dasiglucagon snel in Nederland op de markt komt.

Referentie
Trial registration ClinicalTrials.gov NCT04764968
Diabetologia
https://doi.org/10.1007/s00125-023-05909-4

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Agenda

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult