Diabetes en vasten tijdens de ramadan?

Begin mei begint voor de ongeveer 900.000 moslims in Nederland de vastenmaand ramadan. Voor mensen met diabetes die willen vasten is het een bijzondere uitdaging. En niet zonder risico’s. De Nederlandse Diabetes Federatie adviseert mensen met diabetes en zorgverleners: ga ruim voor de ramadan in gesprek, bijvoorbeeld over een aangepast medicatieschema.

Tijdens ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als de persoon die wil vasten en zijn zorgverlener tijdig in gesprek gaan over een aanpak op maat.

Om dat gesprek te stimuleren en te ondersteunen publiceert de NDF de digitale Ramadan-toolbox. Editie 2019 is nu beschikbaar op de website van de NDF. De toolbox is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke partner Sanofi.

De Ramadan-toolbox omvat een wachtkamer-poster, een flyer voor mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan en, specifiek voor zorgverleners, een brochure met adviezen en een medicatiekaart met aanpassingsschema’s. Nieuw in editie 2019 is instructieve scholings-powerpoint, die ook goed geschikt is voor teams om zich samen voor te bereiden. Voor ramadan 2020 hoopt de NDF een NDF College Tour Diabetes en ramadan te kunnen aanbieden, met nascholingen door het hele land in het najaar van 2019.

Download de materialen uit de Toolbox Diabetes & ramadan 2019 op de website van de NDF

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult