Corona (COVID-19) en diabetes

Wat betekent het coronavirus COVID-19 voor diabetespatiënten? Prof. dr. Hanno Pijl (LUMC) beantwoordde een aantal vragen over dit onderwerp voor het Diabetes Fonds. Diabetesgeneeskunde zet de meest relevante vragen en antwoorden voor u op een rij. 

1. Lopen diabetespatiënten meer risico op of bij besmetting met het coronavirus?

Diabetespatiënten lopen dezelfde kans op besmetting met het coronavirus als mensen zonder diabetes. Daar zit dus geen verschil in. Wel is het zo dat je met diabetes kwetsbaarder bent voor de klachten door het virus, net als bij besmetting met de griep. Over het algemeen geldt ook: hoe ouder je bent, hoe groter de kans is op flink ziek worden of overlijden door het virus. Klik hier voor alle risicogroepen.

2. Hoe kun je als diabetespatiënt het coronavirus krijgen?

Op dezelfde manier als iemand zonder diabetes, dus na contact met iemand die al ziek is door het coronavirus. De route van besmetting en maatregelen daartegen zijn gelijk aan die voor mensen zonder diabetes.

3. Als iemand met diabetes het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?

De klachten door het coronavirus zijn voor diabetespatiënten hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Kwetsbare mensen lopen mogelijk wel meer risico op ernstiger gevolgen. Dat gaat dan vooral om mensen met een moeizame glucoseregulatie, of mensen die al een verzwakte gezondheid hebben door bestaande diabetescomplicaties, zoals hartziekten. Ook een hogere leeftijd maakt je kwetsbaarder voor de gevolgen van het virus.

4. Wat kun je als diabetespatiënt doen om besmetting te voorkomen?

Voor iedereen, met of zonder diabetes, gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere virussen. Dat komt vooral neer op je handen regelmatig wassen. Klik hier voor de richtlijnen an het RIVM.

Daarnaast is het verstandig om te proberen je bloedglucose zo goed mogelijk te regelen om de kwetsbaarheid zo beperkt mogelijk te houden. Daarbij helpt het om genoeg te bewegen en gezond te eten, zo veel mogelijk stress te beperken en regelmatig en genoeg te slapen.

5. De bloedglucose van de patiënt is niet goed ingeregeld op het moment. Loopt hij/zij dan meer risico?

Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedglucoseconcentraties de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen voor de verhoogde gevoeligheid voor infecties van diabetespatiënten. Het is daarom altijd goed om de bloedglucose zo goed mogelijk te regelen, maar er is geen reden om veel zorgen te hebben. Het is niet zo dat het afweersysteem helemaal niet meer werkt, en de meeste mensen met diabetes zullen dus gewoon ‘restloos’ herstellen van een infectie.

Meer informatie

Dr. Henk-Jan Aanstoot (Diabeter) schreef uit een uitgebreid artikel over het coronavirus in relatie tot diabetes. Klik hier om verder te lezen.

Laatste update van dit artikel: 16 maart 2020 (dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt)

Bron: DiabetesFonds

Wellicht vindt u dit ook interessant

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult