Chronisch vermoeidheid bij diabetes type 1

Proefschrift van de maand

Juliane Menting is onderzoeker in de Medische Psychologie en promoveert op 21 december 2017 op het onderwerp chronische vermoeidheid bij diabetes type 1.

Chronische vermoeidheid is een veelvoorkomend en belemmerend symptoom bij diabetes type 1; 40% van de patiënten ervaart vermoeidheid die langer dan zes maanden aanwezig is, niet overgaat na een periode van rust en/of slaap en samenhangt met belemmeringen in het dagelijks functioneren. Terwijl patiënten veel belemmeringen door de chronische vermoeidheid ervaren was er tot op heden geen behandeling. In haar promotieonderzoek ontwikkelde Juliane Menting een nieuwe behandeling voor chronische vermoeidheid bij diabetes type 1 en onderzocht de werkzaamheid hiervan. De behandeling, genaamd Dia-Fit, is een cognitieve gedragstherapie die zich richt op instandhoudende factoren van de vermoeidheid. Deze factoren zijn gedragsfactoren zoals slaapproblemen en fysieke inactiviteit en cognities zoals catastropherende gedachtes over vermoeidheid.

120 patiënten met diabetes type 1 en chronische vermoeidheid deden mee aan het onderzoek. Zij werden toevallig toegewezen aan de interventiegroep, de Dia-Fit behandeling, of een wachtlijstgroep. Gedurende de 5-maanden durende behandeling doorliepen patiënten een aantal modules die zowel via face-to-face gesprekken bij een therapeut als ook via een online website aangeboden werden. Na vijf maanden bleek dat patiënten die de behandeling hadden gevolgd in vergelijking met de wachtlijstgroep minder moe waren en minder beperkingen in het dagelijks functioneren rapporteerden. Drie van de vier mensen had na Dia-Fit een klinisch relevante afname aan vermoeidheid. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de positieve effecten van cognitieve gedragstherapie voor chronische vermoeidheid ook op lange termijn aanhouden.

Link naar proefschrift:
https://goo.gl/ijSpXc

Link naar behandelprotocol en effectpaper:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26044447
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28462869

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult