Belangrijke update ADA/EASD-consensus rapport

De update van het ADA/EASD-consensus rapport omvat veel vernieuwingen vergeleken met het
rapport uit 2018 en de update in 2019. Persoonsgerichte zorg staat centraal, inclusief omgevings- en economische factoren, er is aandacht voor gewichtsverlies en er zijn nieuwe aanbevelingen over medicatie met het oog op cardiovasculaire enr renale aandoeningen.
De update is hier te downloaden.

Lichaamsgewicht

Er is een grotere nadruk op gewichtsbeheersing als onderdeel van de holistische benadering van diabetesmanagement. De update richt zich op het belang van gewichtsverlies en het gebruik van bewijs uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar glucoseverlagende medicijnen om bewijsmateriaal over gewichtsverlies of -toename te ondersteunen.

Persoonsgerichte zorg

Zoals in andere gezamenlijke consensusrapporten van de ADA/EASD wordt er veel aandacht besteed aan de betrokkenheid van de persoon bij zijn eigen diabeteszorg, inclusief zijn omgeving, sociale determinanten en economische omstandigheden. Bij persoonsgerichte zorg gaat het om veel meer: de taal die wordt gebruikt om de zorg met patiënten te bespreken, gedeelde besluitvorming, medicatiekeuze, toegang tot zelfmanagementeducatie en -ondersteuning rekening houdend met de lokale zorgomgeving, beschikbare middelen, therapietrouw en mogelijke intensievere behandeling direct na de diagnose van diabetes al dan niet met combinatietherapie.

Lichamelijke activiteit

Ook zijn er nieuwe aanbevelingen over fysieke activiteit zoals elke 30 minuten licht intensieve oefeningen doen tijdens het zitten, 500 extra ‘dagelijkse stappen’, 150 minuten matige tot krachtige fysieke activiteit per week, twee tot drie keer per week krachttraining en ten slotte tussen de 6 en 9 uur slaap.

Medicatie

De update doet naar aanleiding van resultaten van cardiovasculaire en nieruitkomstenstudies bredere aanbevelingen over GLP-1-receptoragonisten, hogere doses dulaglutide en semaglutide, de GIP/GLP-1 RA-klasse en de combinatie GLP-1 RA en insuline. De aanbevelingen voor cardiorenale bescherming bij mensen met diabetes met een hoog risico op cardiorenale ziekten zijn uitgebreid en er is specifieke informatie opgenomen over comorbide aandoeningen, waaronder atherosclerotische hart- en vaatziekten, hartfalen en chronische nierziekte.

Klinische praktijk

Al met al is het een breed consensusrapport met verschillende nieuwe functies dat niet alleen adviseert over wat er beter kan, maar ook over hoe aanbevelingen geïmplementeerd kunnen worden in de klinische praktijk.

De update is gepresenteerd tijdens de EASD 2022 en gelijktijdig gepubliceerd in Diabetologia (https://doi.org/10.1007/s00125-022-05787-2) en Diabetes Care (https://doi.org/10.2337/dci22-0034) door de European Association for the Study of Diabetes en American Diabetes Association.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult