ADA publiceert drie herzieningen in Standards of Medical Care in Diabetes

De American Diabetes Association® (ADA) heeft recent de Standards of Medical Care in Diabetes op drie punten herzien. Reden hiervoor zijn nieuwe onderzoeksresultaten die betrekking hebben op cardiovasculaire aandoeningen en chronische nierziekten bij mensen met diabetes. Wat zijn de grootste veranderingen?

Atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASVD) is doodsoorzaak nummer 1 voor mensen met diabetes. Een op de vier Amerikanen sterft door hartfalen. Ook is diabetes de belangrijkste oorzaak voor chronische nierziekte (CKD); een op de vier volwassenen met diabetes heeft CKD. Belangrijke gegevens waar dan ook veel onderzoek naar wordt gedaan. Recent onderzoek benadrukte de noodzaak om de Standards of Care 2019 te updaten om er zeker van te zijn dat deze doelgroepen optimale zorg krijgen. Sectie 9, 10 en 11 zijn om die reden herzien.

Triglyceride waarden
Aanleiding om sectie 10 te herzien is de uitkomst van de Reduction of Cardiovascular Events with Icosapent Ethyl–Intervention Trial (REDUCE-IT). Het advies was icosapent ethyl toe te voegen aan statines bij patiënten met hoge triglyceride waarden om het aantal cardiovasculaire events te verlagen. Het nieuwe advies is icosapent ethyl ook voor te schrijven aan patiënten met diabetes en ASCVD of andere cardiovasculaire risico’s bij wie het LDL-c met statines wel voldoende gereguleerd is, maar die verhoogde triglyceride waarden hebben.

Hartfalen en CKD
De onlangs gepresenteerde resultaten van de Dapagliflozin Effect on Cardiovascular Events-Thrombosis in Myocardial Infarction 58 (DECLARE-TIMI 58) vormden de aanleiding om sectie 9, 10 en 11 te herzien. In deze studie is een reductie aangetoond met SGLT2-remmer dapagliflozine voor ziekenhuisopname door hartfalen en een reductie in de progressie van CKD.

Bovendien kan dapagliflozine nu ook voorgeschreven worden aan diabetespatiënten met CKD en een eGFR ≥45 mL/min/1.73 m2 (Sectie 11). Eerder was dat beperkt tot de patiëntengroep met een eGFR ≥60 mL/min/1.73 m2.

Real-time herzieningen
Sinds 2018 werkt de ADA aan real-time herzieningen van de digitale standaarden. Zijn er nieuwe studieresultaten die aanleiding geven voor een herziening, of zijn er nieuwe goedgekeurde producten, dan is het niet langer nodig om een jaar te wachten op de nieuwe standaard. De recente wijzigingen in de Living Standards of Care zijn gepubliceerd in Diabetes Care.

Adviescommissie
Alle wijzigingen worden beoordeeld door een multidisciplinair team van 14 diabetesexperts die ruime ervaring hebben op het gebied van zorg, educatie, diëtetiek, endocrinologie (kinderen en volwassenen), epidemiologie, public health, lipidenonderzoek, hypertensie en zwangerschapszorg. Namens de American College of Cardiology (ACC) hebben dit jaar ook twee vooraanstaande cardiologen de aanbevelingen becommentarieerd.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult