Fenofribraat effectief bij diabetische retinopathie

Nieuw onderzoek laat zien dat fenofibraat, een lipidenverlagend medicijn, de progressie van diabetische retinopathie aanzienlijk vermindert. De resultaten van de Reducing Events in Non-proliferative retinopathy in Scotland (LENS) Trial werden gepresenteerd tijdens de ADA 2024 en werden tegelijkertijd gepubliceerd in NEJM Evidence.

Behandelopties

Naast het zo goed mogelijk reguleren van de bloedglucose zijn er geen andere behandelingsopties beschikbaar voor mensen met vroege retinopathie. De LENS-studie probeerde deze uitdaging aan te gaan door de impact van een bestaande oplossing voor hoog cholesterol op de uitkomsten van diabetische retinopathie te evalueren.

Vroege diabetische retinopathie of maculopathie

Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie werd uitgevoerd binnen het Schotse Diabetic Eye Screening (DES)-programma. In totaal werden 1151 deelnemers met vroege diabetische retinopathie of maculopathie willekeurig toegewezen aan behandeling met fenofibraat (145 mg) of placebo. Gedurende 4 jaar trad progressie naar refereerbare diabetische retinopathie of maculopathie, of behandeling daarvan, op bij 131 (22,7%) van de 576 deelnemers in de fenofibraatgroep en 168 (29,2%) van de 575 in de placebogroep. Dit resultaat is statistisch significant (p=0,006).

Minder progressie

In de fenofibraatgroep kwam minder progressie van retinopathie of maculopathie voor: 185 (32,1%) met fenofibraat versus 231 (40,2%) met placebo. Voor de ontwikkeling van macula-oedeem was dit 22 (3,8%) met fenofibraat versus 43 (7,5%) met placebo. Zeventien (3,0%) deelnemers die fenofibraat kregen en 28 (4,9%) deelnemers die placebo kregen, kregen een behandeling voor retinopathie. Er was geen effect op het gezichtsvermogen, de kwaliteit van leven of gezichtsscherpte.

eGFR

De gemiddelde geschatte GFR (glomerulaire filtratiesnelheid) was 7,9 ml/min/1,73 m2 lager bij deelnemers in de fenofibraatgroep in vergelijking met de placebogroep. Ernstige bijwerkingen traden op bij 208 (36,1%) deelnemers die fenofibraat kregen en 204 (35,5%) deelnemers die placebo kregen.

De resultaten geven aan dat fenofibraat een effectieve optie kan zijn voor mensen met vroege diabetische retinopathie.

Bron 

Preiss D, Path F, Logue J, et al. Effect of Fenofibrate on Progression of Diabetic Retinopathy. NEJM Evidence. June 21, 2024. DOI: 10.1056/EVIDoa240017

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult