Door: Lian van Meijel (Lian.vanMeijel@radboudumc.nl)Ā
Achtergrond
Verschillende grote klinische trials hebben het belang aangetoond van een optimale glucoseregulatie met betrekking tot het verminderen van het risico op microvasculaire complicaties bij mensen met diabetes. Intensieve insuline therapie is van belang in de realisatie van deze optimale glucoseregulatie bij patiĆ«nten met type 1 diabetes, en bij patiĆ«nten met langdurige type 2 diabetes en insulineafhankelijkheid. Het gebruik van een insulinepomp geeft bij deze patiĆ«nten de beste benadering van de fysiologische glucoseregulatie. Ondanks het gebruik van de insulinepomp is de glucoseregulatie bij veel patiĆ«nten niet optimaal. Dit komt onder andere door een foutieve bepaling van de prandiale insulinedosering. De bepaling van de optimale prandiale insulinedosering is namelijk afhankelijk van verschillende factoren; de huidige glucosewaarde, de bloedglucose streefwaarde, de koolhydraatinname, de koolhydraatratio, de insulinegevoeligheid, de lichamelijke activiteit en de werkzaamheid van insuline die eerder toegediend is. Al deze factoren zorgen ervoor dat het voor patiĆ«nten vaak een uitdaging is om de juiste insulinedosering te berekenen. De bolus calculator is ontwikkeld om patiĆ«nten te helpen met deze berekening. De calculator maakt gebruik van 3 individuele ratioās; de koolhydraatratio, de insulinegevoeligheid, en de hoeveelheid actieve insuline uit eerdere toediening. Met behulp van deze ratioās en informatie over de huidige bloedglucose waarde en de hoeveelheid te consumeren koolhydraten, geeft de bolus calculator een advies over de prandiale insuline dosis. Eerdere studies hebben aangetoond dat het gebruik van een bolus calculator resulteert in een verbetering in HbA1c-waarden en kwaliteit van leven bij patiĆ«nten met type 1 diabetes. Dit is voornamelijk aangetoond bij patiĆ«nten die net gestart waren met behandeling met een insulinepomp, en bij patiĆ«nten met een relatief slechte glucoseregulatie. Het doel van deze studie is het bepalen van het effect van een bolus calculator op glucoseregulatie, glucose variabiliteit en kwaliteit van leven bij patiĆ«nten met goed gereguleerde type 1 diabetes en langdurig insulinepompgebruik.
Belangrijkste resultaten
In totaal zijn 32 patiĆ«nten geĆÆncludeerd voor deelname aan deze 16 weken durende gerandomiseerde open-label studie; 14 patiĆ«nten werden gerandomiseerd in de bolus calculator groep, en 18 patiĆ«nten in de controlegroep. De twee groepen waren goed gematcht met betrekking tot de verschillende patiĆ«ntkarakteristieken. De gemiddelde ziekteduur was 27.3 Ā± 12.9 jaar, de gemiddelde duur van insulinepompbehandeling was 9.0 Ā± 7.8 jaar, en de gemiddelde HbA1c-waarde was 64.6 Ā± 12.5 mmol/mol. We vonden een significante verbetering van de glucose variabiliteit (uitgedrukt als de standaarddeviatie van de gemiddelde glucosewaarden) in de bolus calculator groep, er was geen verschil in glucose variabiliteit in de controle groep. Daarnaast zagen we geen verschillen in gemiddelde glucosewaarde, HbA1c-waarde, frequentie van hypoglykemieĆ«n en kwaliteit van leven na het gebruik van een bolus calculator.
Conclusie
Het gebruik van een bolus calculator heeft een beperkt voordeel bij patiƫnten met goed gereguleerde type 1 diabetes met langdurige insulinepompbehandeling. Het blijft dus belangrijk om per patiƫnt te bekijken of het gebruik van een bolus calculator toegevoegde waarde heeft. Patiƫnten die wellicht meer profiteren van het gebruik van een bolus calculator zijn bijvoorbeeld diegene met een slechtere HbA1c-waarde, of diegene die net starten met insulinepomptherapie.
Link naar relevante artikelen
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199309303291401
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pedi.12290/abstract
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/152091503765691848
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5448.2012.00883.x/abstract