Het dagelijks injecteren van insuline wordt door patiënten met diabetes mellitus geregeld als zeer belastend ervaren. Mede om deze reden is insuline icodec ontwikkeld, een ultralang werkend insuline dat 1x per week toegediend kan worden. In de recente ONWARD 6 studie werd het lange-termijn effect op de glucoseregulatie van insuline icodec vergeleken met dat van insuline degludec bij patiënten met type 1 diabetes. Tijdens de EASD 2024 in Madrid werden resultaten van een post-hoc analyse van deze trial gepresenteerd, waarbij er gekeken was naar het effect van deze insulines op de frequentie van hypoglykemieën ten tijde van fysieke activiteit. Hieronder vindt u de belangrijkste resultaten.
Materiaal en methoden
De ONWARD 6 trial was een gerandomiseerde fase 3 studie, waarin 582 patiënten met type 1 diabetes gedurende 52 weken gerandomiseerd werden naar een behandeling met ofwel dagelijks insuline degludec, ofwel wekelijks insuline icodec, beide gecombineerd met driemaal daags kortwerkende insuline. In eerdere publicaties werd aangetoond dat icodec non inferieur was ten opzichte van degludec wat betreft HbA1c daling. In de huidige post hoc analyse werd gekeken naar het verschil in hypoglykemieën ten tijde van fysieke activiteit. Om de frequentie van de hypoglykemieën te beoordelen werd gebruik gemaakt van continue glucose monitoring in combinatie van een digitaal dagboek dat door de patiënten werd bijgehouden.
Resultaten
De verhouding van de aan fysieke activiteit gerelateerde hypoglykemieën ten opzichte van het totaal doorgemaakte aantal hypoglykemieen binnen een persoon verschilde niet tussen patiënten die insuline degludec of insuline icodec gebruikten (OR: 1.04; 95% CI: 0.75-1.46; p= 0.8060). Daarnaast kwam naar voren dat in beide groepen het doormaken van een aan fysieke activiteit gerelateerde hypoglykemie niet leidde tot meerdere hypoglykemieën in de daaropvolgende 24 uur.Â
Conclusie en relevantie voor de dagelijkse praktijk
De onderzoekers concluderen dat er geen reden is om aan te nemen dat er een verhoogd risico bestaat op aan fysieke activiteit gerelateerde hypoglykemieën bij insuline icodec gebruik ten opzichte van insuline degludec gebruik bij patiënten met type 1 diabetes. Het is belangrijk om de resultaten van deze post hoc analyse in een klinische context te zien. Immers, in de ONWARD 6 trial zelf waren er in de icodec groep wel degelijk meer klinisch relevante hypoglykemieën (d.w.z. <3.0 mmol/L), met 19.93 events per patiënt jaar ten opzichte van 10.37 events per patiënt jaar in de degludec groep. Hoewel de huidige post hoc resultaten suggereren dat deze frequentere hypoglykemieën niet direct zijn toe te schrijven aan fysieke activiteit als oorzaak, kan niet geconcludeerd worden dat fysieke activiteit voor alle icodec gebruikers met type 1 diabetes zonder risico is. Hoewel insuline icodec voor bepaalde groepen patiënten een uitkomst zou kunnen zijn, blijft voorzichtigheid voorlopig dan ook geboden, bijvoorbeeld bij patiënten met zeer wisselende glucosewaarden of significante comorbiditeit. De toekomst zal nog moeten uitwijzen wat de exacte plaats is van wekelijkse insuline toediening in de behandeling van type 1 diabetes.