Vleesconsumptie en type 2 diabetes: een associatie?

Er zijn gegevens die suggereren dat vleesconsumptie de incidentie van type 2 diabetes doet toenemen. Echter, deze aanwijzingen berusten voornamelijk op Noord-Amerikaanse en Europese populaties met meer nadruk op rood vlees dan op gevogelte. In de huidige, recent in de Lancet verschenen studie zijn associaties onderzocht tussen het eten van onbewerkt rood vlees, bewerkt vlees en gevogelte en type 2 diabetes (t2DM) waarbij de data van wereldwijde cohorten zijn onderzocht.

Methoden

Deze meta-analyse betreft gegevens van 31 cohorten verbonden in het InterConnect project. De cohorten kwamen uit Noord- en Zuid-Amerika (n=12), het oostelijk deel van Middellandse zee-regio (n=2), Europa (waaronder de Hoorn studie en de Zutphen ouderen studie) (n=9), Zuid Oost Azië (n=1), en de West Pacific regio (n=7). In alle cohorten was er toegang tot de individuele gegevens van de deelnemers. De deelnemers waren toegelaten tot het cohort als ze tenminste 18 jaar waren en als er gegevens beschikbaar waren over hun voedselconsumptie en over het bestaan van t2DM. Enige vorm van diabetes bij de start van het onderzoek was reden tot  exclusie. Cohort-specifieke hazard ratios (HRs) en 95% CIs werden berekend voor elke soort vlees, gecorrigeerd voor confounders zoals BMI.

Resultaten

Onder de 1.966.444 volwassenen die geschikt waren voor deelname deden zich tijdens een mediane follow up van 10 jaar (IQR 7–15)  107.271 gevallen van t2DM voor. De mediane consumptie van vlees over de cohorten was 0–110 g/d voor onbewerkt rood vlees, 0–49 g/d voor bewerkt vlees, en 0–72 g/d voor gevogelte. Een grotere consumptie van elk van de drie soorten vlees was geassocieerd met toegenomen incidentie van t2DM, met HR’s van 1·10 (95% CI 1·06–1·15) per 100 g/d of onbewerkt rood vlees, 1·15 (1·11–1·20) per 50 g/d bewerkt vlees en 1·08 (1·02–1·14) per 100 g/d gevogelte. Positieve associaties tussen vlees consumptie en t2DM waren er in Noord-Amerika, in Europa en in de West Pacific. De confidentie-intervallen in de andere regio’s waren breed.

Conclusie

De consumptie van vlees, met name bewerkt vlees en onbewerkt rood vlees, is een risico factor voor het ontstaan van t2DM in vele populaties. De resultaten onderstrepen het belang van het eten van minder vlees op populatie niveau ten behoeve van de algemene gezondheid.

Mechanisme

Dit is een epidemiologische studie die vanzelfsprekend geen inzicht geeft in het pathofysiologisch mechanisme waarom vleesconsumptie geassocieerd is met t2DM. Maar de auteurs gaan er wel kort op in. Allereerst, de grote hoeveelheid verzadigde vet in vlees bevordert insuline resistentie. Daarnaast speelt de ruime hoeveelheid dierlijk eiwit in vlees vermoedelijk een rol. Naast allerlei andere factoren zou ook de langdurige ijzer inname via vlees het ontstaan van t2DM kunnen bevorderen.  

Referentie

Li, Chunxiao et al. Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries. The Lancet Diabetes & Endocrinology, Volume 12, Issue 9, 619 – 630.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult