VERTIS CV outcome: de SGLT-2 remmer ertugliflozine getest

Van drie SGLT-2 remmers (dapa-, cana- en empagliflozine) zijn inmiddels cardiovasculaire outcome trials bekend. En zoals u weet: met positieve resultaten. Tijdens de EASD 2020 zijn de uitkomsten van de VERTIS CV outcome waarbij ertugliflozine is getest, nader besproken. Hieronder de belangrijkste gegevens.

Methoden

8246 patiënten met type 2 diabetes (t2DM) en een bewezen cardiovasculaire voorgeschiedenis werden gerandomiseerd over ertugliflozine 5mg, ertugliflozine 15 mg en placebo. Het primaire eindpunt betrof 3 punt MACE: CV-overlijden, niet fataal myocardinfarct of niet fataal herseninfarct.

Resultaten

De mediane follow up duur bedroeg 3.5 jaar. De twee doseringen ertugliflozine leverden geen relevante verschillen op. De primaire uitkomstmaat (CV overlijden, niet-fataal MI of herseninfarct) bedroeg voor ertugliflozine vs. placebo 11.9% respectievelijk 11.9% (hazard ratio 0.97, 95% confidence interval [CI] 0.85-1.11, p < 0.001 voor non-inferioriteit). De secundaire uitkomstmaat opname wegens hartfalen bedroeg respectievelijk 2.5% vs. 3.6% (HR 0.70; CI 0.54-0.90; p = 0.006).  Het renale samengesteld eindpunt (renaal overlijden, dialyse/transplantatie, verdubbeling van serum creatinine bedroeg 3.2% vs. 3.9% (p = 0.08).

Consequenties voor de praktijk

De VERTIS CV outcome laat dus, anders dan de EMPA-REG (empagliflozin) en de CANVAS (canagliflozin) studies, geen gunstig effect op MACE zien. Wel toont de VERTIS CV outcome, net als EMPA-REG, CANVAS en DECLARE-TIMI 58 (dapagliflozin) een significant effect op opname voor hartfalen. Met welke van de drie bovengenoemde studies is de VERTIS CV outcome het best te vergelijken? Ongetwijfeld met de EMPA-REG. Immers, in beide studies werden alleen mensen met een bewezen CV-voorgeschiedenis opgenomen. Maar hoe moeten we de verschillen tussen de EMPA-REG studie en de VERTIS CV studie qua MACE uitkomsten dan verklaren? Dat is lastig. De auteurs zelf noemen als mogelijkheid een verschil in genetische achtergrond c.q. verschil in populatie. Of is er een gewoon een verschil in biologische activiteit tussen empagliflozine en ertugliflozine? Dat lijkt meer voor de hand te liggen. En tenslotte de vraag: welk middel moet de dokter nu kiezen voor een willekeurige patiënt met t2DM en een bewezen cardiovasculaire voorgeschiedenis? Een head-to-head vergelijking is er niet en zal er ook wel niet komen. Met de huidige kennis zal men bij die patiënt voor empagliflozine kiezen.

Bekijk hier de video met de uitkomsten van de VERTIS-CV trial gepresenteerd door Michiel van Baar.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult