Symposium Internistendagen 2024: Hot topics in diabetes en obesitas

In dit minisymposium van Diabetesgeneeskunde.nl en het Obesitas Platform tijdens de Internistendagen 2024 gaat het over de ‘hot topics’ binnen diabetes en obesitas. Aan de orde komen o.a. de nieuwe obesitas richtlijn, een update over de Inreda insulinepomp, aandacht voor de beschikbaarheid van GLP RA’s en de aanstaande wijzigingen in de richtlijn voor de behandeling van type 2 diabetes.

Het programma wordt afgesloten door dr. Erik Serné en Prof. dr. Liesbeth van Rossum. Zij gaan in gesprek over de richtlijnen voor de behandeling van obesitas en diabetes.

De moderatie van het symposium is in handen van dr. Erik Serné en dr. Jan Steven Burgerhart. Het programma is geaccrediteerd door de NIV.

 

 

Donderdag 18 april, 11:00-13:25, MECC – Zaal 0.5

 

 

Obesitas Update

11:00-11:30

Highlights uit de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas

 

Ongezonde leefstijl wordt vaak gezien als enige oorzaak van overgewicht of obesitas. Leefstijl speelt vaak een belangrijke rol, er zijn echter verschillende oorzaken die bijdragen aan obesitas of obesitas in stand houden. Daarom is maatwerk en een betere verbinding tussen het bestaande aanbod van zorg nodig. In de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas worden handvatten gegeven voor dit maatwerk. Prof. dr. Liesbeth van Rossum neemt u op praktische wijze mee door de richtlijn.

11:30-11:35

Discussie en vragen

11:35-11:40

Koffiepauze

 

 

 

Diabetes Update

11:40-12:00

Update van artificiële kunstalvleesklier, resultaten van de FREE1 studie

 

Het FREE 1 onderzoek is de eerste studie waarbij in een grote groep type 1 diabetes patiënten een volledig gesloten regelsysteem, met insuline en glucagon, de Inreda AP® is getest in de thuissituatie. Het onderzoek toont aan dat de Inreda AP® tot een verbeterde glucoseregulatie, veiligheid en kwaliteit van leven bij mensen met diabetes type 1 kan leiden. Dr. Arianne van Bon presenteert de belangrijkste resultaten.

12:00-12:20

Tekort aan GLP-1: zijn er alternatieven vanuit farmacologisch perspectief

 

De aanhoudende tekorten aan GLP-1-receptor agonisten hebben ernstige gevolgen voor veel mensen met diabetes type 2 en zijn een grote zorg voor patiënt en behandelaar. Uiteraard is het belangrijk GLP1 RA enkel in te zetten conform indicaties zoals verwoord in vigerende Nederlandse richtlijnen, maar welke alternatieven zijn er voorhanden en hoe goed werken die? Dr. Bas Schouwenberg praat u bij.

12:20-12:30

Lunch

 

 

12:30-13:10

De nieuwe obesitas en diabetes richtlijn: waar vinden ze elkaar, of niet?

 

Dr. Erik Serné en prof. dr. Liesbeth van Rossum gaan in gesprek over de richtlijnen voor de behandeling van obesitas en diabetes. Aan de orde komen o.a. de vergoedingsdossiers, de beschikbare studies ter onderbouwing van het huidige en toekomstige beleid, maar ook de verschuiving van de behandeldoelen voor de patiënt met type 2 diabetes en ernstig overgewicht. Een meer gewicht-centrische benadering lijkt noodzakelijk naast de focus op glucose en cardiorenale problematiek.

13:10-13:25

Discussie en vragen

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult