Ramadan 2023 begint in december 2022

Ramadan 2023 begint in de laatste week van maart. Het is belangrijk dat mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan daarover tijdig in gesprek gaan met hun zorgverlener. Daarom is het advies aan huisartsenpraktijken en poli’s is om al vanaf december aandacht aan het onderwerp te geven. Bijvoorbeeld door het ophangen van de posters uit de NDF Toolbox Diabetes en ramadan 2023.

De boodschap luidt: Heeft u diabetes en wilt u vasten tijdens de ramadan? Neem dan op tijd contact op met uw (huis)arts, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner en apotheker. Samen kunt u afspraken maken over hoe u zo goed mogelijk rekening kunt houden met uw diabetes. En hoe u uw medicijnen kunt gebruiken tijdens de ramadan.

NDF Toolbox Diabetes en ramadan 2023

De NDF Toolbox Diabetes en ramadan 2023 staat al online (https://diabetesfederatie.nl/ndf-toolkit-persoonsgerichte-diabeteszorg/diabetes-en-ramadan). De toolbox biedt ondersteuning aan zorgverleners die het gesprek aangaan met mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan.  Een van de meest populaire producten uit de toolbox is de Medicatiekaart die zorgverleners antwoord geeft op de vraag hoe medicatie kan worden aangepast ten tijde van de ramadan.

Medicatiekaarten DM2 en DM1

Van oudsher was de Medicatiekaart afgestemd op de doelgroep mensen met diabetes type 2. Echter, dankzij moderne diabetestechnologie is meedoen aan de ramadan nu soms, met juiste omstandigheden en professionele begeleiding, ook haalbaar voor mensen met diabetes type 1. Daarom biedt de toolbox sinds vorig jaar ook een Medicatiekaart voor deze doelgroep. Voor deze jaargang zijn beide kaarten ge-update

Factsheet Meedoen-risico-inschatting

De combinatie diabetes en vasten cq grote verandering van dag- en eetpatroon, blijft hoe dan ook een uitdaging. En is niet zonder risico’s. De factsheet Meedoen-risico-inschatting blijkt een welkom instrument om risico’s objectief in beeld te hebben en neutraal te benoemen als onderdeel van het gesprek en de gezamenlijke besluitvorming.

Wat heeft de toolbox verder te bieden?

  • Een voorlichtings-powerpoint, eveneens ter ondersteuning van het gesprek. Inclusief ingesproken versies in het Turks, Riffijns en Darija
  • Een scholings-powerpoint voor huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen en internisten
  • De bekende brochure met adviezen voor behandelaars

De NDF Toolbox Diabetes en ramadan is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke partner Sanofi en ZonMw.

 Kijk op: https://diabetesfederatie.nl/ndf-toolkit-persoonsgerichte-diabeteszorg/diabetes-en-ramadan

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult