Philippe Vangrieken wint Terpstra award 2022 voor onderzoek naar vaatziekten

Dat er een verband bestaat tussen verhoogde nuchtere plasmaspiegels van methylglyoxal en cardiovasculaire ziekten bij mensen met diabetes type 1 en 2 heeft de groep van Philippe Vangrieken (afdeling Interne geneeskunde, Maastricht UMC+) al eerder aangetoond. Nog niet duidelijk is de manier waarop methylglyoxal vaatziekten veroorzaakt en of het zowel de grote als kleine bloedvaten beïnvloedt, wat hij nu verder zal onderzoeken. Voor zijn onderzoek heeft hij tijdens de ADDRM 2022 de prof.dr. J. Terpstra Young Investigator Award ontvangen.

CedG

Vangrieken wil nagaan of door verandering van DNA door methylglyoxal de hoeveelheid CEdG verhoogt. CEdG is een methylglyoxal-DNA-verbinding die endotheeldisfunctie veroorzaakt en daaropvolgend het risico op vaatziekten verhoogt. “In deze studie wil ik me ten eerste concentreren op CEdG, een veelbelovende biomarker om diabetische complicaties vroegtijdig te voorspellen en ten tweede op de stoffen die de reactiviteit van methylglyoxal verminderen. CEdG-niveaus kunnen worden gebruikt om diabetespatiënten met een verhoogd risico op vaatziekten te identificeren en ze vervolgens te behandelen met stoffen die de reactiviteit van methylglyoxal verminderen.”

Accumulatie van methylglyoxal-DNA

De opstapeling van CEdG kan een belangrijke rol spelen bij de complicaties van diabetes op de lange termijn. Hyperglykemie veroorzaakt een langdurig risico op vasculaire complicaties. De toename van methylglyoxal-DNA (CEdG) kan hier een verklaring voor zijn. “Er zijn nog geen studies met mensen uitgevoerd naar de impact van CEdG-opbouw op de vasculaire functie. Ik zal de hoeveelheid CEdG bepalen in urine met behulp van een uniek ontwikkelde gloednieuwe UPLC-MS/MS-methode. Door gebruik te maken van De Maastricht Studie kunnen we een groot cohort mensen met prediabetes, diabetes type 2 en mensen zonder diabetes vergelijken. CEdG-niveaus in de urine zouden van grote waarde kunnen zijn om een patiëntvriendelijke mogelijkheid te ontwikkelen om methylglyoxal stress te identificeren en op die manier vroege en doelgerichte therapieën te ontwikkelen.”

Waardevolle aanvulling

“Ik ben heel blij met de Terpstra prijs en het geldbedrag van 10.000 euro waarmee we dit onderzoek kunnen uitvoeren. Ik denk dat het een waardevolle aanvulling zal zijn op mijn huidige driejarige project (Junior Fellowship), eerder dit jaar gefinancierd door het Diabetes Fonds, waarin we het effect van methylglyoxal op de ontwikkeling van (micro)vasculaire disfunctie en insulineresistentie bij diabetes onderzoeken.”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult