Persoonsgerichte diabeteszorg: van onderzoek naar implementatie

Tijdens het NDF Symposium Persoonsgerichte diabeteszorg werden de resultaten gepresenteerd van een grootschalig onderzoek naar de toepassing van het diabetesjaargesprek als alternatief voor de gebruikelijke jaarcontrole. De conclusie van onderzoeksleider prof. dr. Guy Rutten was duidelijk: De zorg voor mensen met diabetes kan verder verbeterd worden door zorg op maat.

Volgens NDF directeur Marja van Strien markeert het symposium, in de transitie naar persoonsgerichte diabeteszorg, de overgang van de fase van onderzoek en productontwikkeling naar implementatie in de praktijk. De resultaten vanuit het onderzoek bieden daarvoor de nodige onderbouwing en aanbevelingen.

In het diabetesjaargesprek komen niet alleen gezondheid gerelateerde factoren aan bod, zoals HbA1c, bloeddruk en lipiden, maar ook persoonsgebonden factoren zoals kwaliteit van leven, ziekteperceptie (hoe kijkt iemand tegen zijn ziekte aan), zelfmanagementmogelijkheden en persoonlijke omstandigheden. Uit het onderzoek blijkt dat het diabetesjaargesprek goed toepasbaar is, zowel zorgverleners als mensen met diabetes deze nieuwe aanpak waarderen, en dat er gezondheidswinst te behalen is. Kaderarts diabetes Mariska Brinkers deelt haar ervaring met het diabetesjaargesprek.

Klik hier voor alle informatie over het symposium.

Klik hier voor het volledige verslag.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult