Parodontitis is een diabetescomplicatie die niet altijd als zodanig wordt herkend, maar die zeker van invloed is op de diabetesregulatie. Er komt meer parodontitis voor bij mensen met een verhoogd HbA1c en meer diabetes bij mensen met parodontitis. Volgens parodontoloog Nina Nijland is het daarom van groot belang de mond gezond te houden.
Risicofactoren
Parodontitis is een chronische ontstekingsziekte, waarbij er afbraak is van de steunweefsels van de gebitselementen, waaronder wortelvlies en kaakbot. Zonder behandeling kan dit leiden tot losstaande tanden en kiezen en zelfs tot verlies ervan. De prevalentie van parodontitis is 11% onder de algemene bevolking. Naast leefstijl en andere risicofactoren voor parodontitis spelen ook systemische aandoeningen een rol waaronder diabetes.
Relatie HbA1c en parodontitis
Tijdens een van de sessies op de Nationale Diabetes Dag 2024 toonde Nijland de resultaten van een studie waarin bij 88 tandartspatiënten zonder parodontitis, 61 mensen met milde parodontitis en 44 mensen met ernstige parodontitis het HbA1c bepaald. Uit een zelfrapportage bleek dat 3,4% van de mensen zonder parodontitis, 9,8% met milde parodontitis en 9,1% met ernstige parodontitis zelf aangaven diabetes type 2 te hebben. Na screening op HbA1c bleken de aantallen aanzienlijk hoger, namelijk respectievelijk 10,2%, 18,3% en 20,5%. Daarnaast is er sterk bewijs dat het HbA1c daalt bij mensen met diabetes wanneer de parodontitis behandeld wordt.
Tijdig doorverwijzen
Dit houdt in dat bij de mensen met parodontitis grofweg twee keer zoveel diabetes voorkomt dan bekend is bij henzelf en bij de behandelaars. Hoe ernstiger de parodontitis, hoe hoger de prevalentie van diabetes. Wanneer het HbA1c verlaagt, verbetert de mondgezondheid. Het advies aan tandartsen is bij vermoeden op diabetes door te verwijzen, en voor (huis)artsen bij een slechte mondgezondheid naar de tandarts te verwijzen.
Het speciaal ontwikkelde screeningsmodel kan helpen om parodontitis vast te stellen: https://www.parodontitisscreening.nl/