Orale insuline: effect op glucoseregulatie na 12 weken behandeling

Het is bekend dat insuline, in tegenstelling tot verscheidene andere glucose verlagende medicatie, niet direct oraal kan worden ingenomen omdat het in het maag-darmkanaal wordt afgebroken, voordat het überhaupt geabsorbeerd kan worden en in het bloed terecht komt. Er zijn in de afgelopen jaren meerdere pogingen gewaagd om insuline dusdanig te bewerken, dat orale intake toch mogelijk is. ORMD-0801 is een oraal insuline dat bewerkt is met een protectieve coating, die ervoor moet zorgen dat de insuline niet beschadigd raakt door het zure en proteolytische milieu in de maag, en dat de insuline adequaat geabsorbeerd wordt in de dunne darm. Het preparaat heeft als voornaamste doel om de hepatische insulineblootstelling te vergroten, om zo te zorgen voor verminderde hepatische glucose productie en betere glucoseregulatie. In een gerandomiseerde fase 2b studie onderzochten Eldor et al het effect van ORMD-0801 op de glucoseregulatie na 12 weken bij patiënten met type 2 diabetes.

Methoden

Er werden 354 volwassen patiënten met een HbA1c ≥ 58 mmol/mol geïncludeerd. Deze patiënten gebruikten allen metformine, al dan niet gecombineerd met andere glucose verlagende medicatie (echter geen insuline). De interventie groep werd behandeld met ORMD-0801. Er waren 6 subgroepen in de interventie groep, zij werden behandeld met 8 mg, 16 mg of 32 mg, één of twee keer per dag. De controlegroep werd behandeld met placebo. Gedurende de eerste en laatste twee weken werd geblindeerde continue glucosemonitoring toegepast. De primaire uitkomstmaat was de verandering in HbA1c, secundair werd gekeken naar de glucosewaarden tijdens de continue glucosemonitoring, het aantal hypoglykemieen en andere bijwerkingen.

Resultaten

In vrijwel alle interventie subgroepen werd na 12 weken een verbetering van het HbA1c gevonden ten opzichte van baseline. De grootste daling van het HbA1c werd gezien bij patiënten die met 8 mg werden behandeld (-11mmol/mol versus -1 mmol/mol in de placebogroep, p= 0.02). De hypoglykemische events waren gelijk in alle groepen, inclusief de placebogroep. Er was geen gewichtstoename in de ORMD-0801 groep.

Conclusie en relevantie voor de praktijk:

De onderzoekers concluderen dat behandeling met ORMD-0801 leidde tot een significante reductie van HbA1c bij slecht gereguleerde patiënten met type 2 diabetes, zonder te leiden tot gewichtstoename of een toename van het aantal hypoglykemische events. Ook suggereren de onderzoekers dat een dosis van 8 mg eenmaal per dag het meest effectief lijkt.

Hoewel conceptueel zeer interessant, zijn er veel kanttekeningen te maken bij de interpretatie van deze studie. De subgroepen zijn erg klein, derhalve is er weinig statistische power om onderlinge verschillen tussen de placebogroep en de interventiegroepen te beoordelen. Mede om deze reden kan ook geen uitspraak gedaan worden over de potentieel meest effectieve dosis van ORMD-0801. De lange termijn veiligheid is niet bekend, evenals hoe het glucose verlagende effect op de glucoseregulatie zich verhoudt ten opzichte van het effect van injecteerbare insuline. Hoewel de resultaten een potentieel positief effect op de glucoseregulatie suggereren, is dan ook meer onderzoek nodig om duidelijkheid hierover te geven.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult