Obesitas bij diabetes type 1; hoe te behandelen?

Jarenlang werd gedacht dat patiënten met diabetes type 1 vooral slank zijn of een normaal gewicht hebben. Echter, mensen met diabetes type 1 worden net als de algemene bevolking getroffen door de wereldwijde obesitaspandemie. Lopen zij meer risico op overgewicht dan hun gezonde medemensen? En hoe schadelijk zijn deze extra kilo’s voor mensen met diabetes type 1? En waarop moet de behandeling van overgewicht van mensen met diabetes type 1 zich richten?

Tijdens een speciaal Lancet-EASD Obesity Symposium werd een nieuwe review ‘Obesity in people living with type 1 diabetes’ gepresenteerd. De review is tevens gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Aanjager van gewichtstoename

Volgens co-auteur professor Bart van der Schueren van Universitaire Ziekenhuizen Leuven, België is gewichtsbeheersing bij diabetes type 1 een moeilijke taak. ‘De uitdaging voor mensen met diabetes type 1 is om tegelijkertijd de bloedglucosespiegel en het gewicht te beheersen. Als mensen langer diabetes hebben, hebben ze meer insuline nodig en dit is een grote aanjager van gewichtstoename.’

Ophoping van lichaamsvet

Niet-fysiologische insulinevervanging die perifere hyperinsulinemie veroorzaakt, insulineregimes die niet overeenkomen met de basale insulinebehoefte en insulinebehoefte tijdens de maaltijd, preventieve tussendoortjes om hypoglykemieën te voorkomen, of een combinatie hiervan, worden verondersteld de lichaamssamenstelling te beïnvloeden en overmatige ophoping van lichaamsvet te veroorzaken bij mensen met diabetes type 1.

Zorgwekkende gevolgen van obesitas

De gevolgen van overgewicht of obesitas bij mensen met diabetes type 1 zijn zorgwekkend, omdat ze het risico op zowel diabetesgerelateerde als obesitasgerelateerde complicaties verhogen, waaronder hart- en vaatziekten, beroertes en verschillende soorten kanker. Deze risico’s nemen toe bij het stijgen van de BMI.

Mogelijke strategieën

  • De review benadrukt het belang van het optimaliseren van toekomstige preventie- en behandelstrategieën bij mensen met diabetes type 1. Ze beschrijven een aantal mogelijke strategieën:
  • Bevorderen van lichamelijke activiteit. Maar hiervoor moet eerst de angst voor hypoglykemieën bij mensen met diabetes type 1 worden weggenomen.
  • Educatie over de wisselwerking tussen voeding, insuline en glucosewaarden. Dit is op veel plekken nog niet voorhanden.
  • Het inzetten van geneesmiddelen die ook worden voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2, zoals metformine, en de nieuwere klassen van geneesmiddelen zoals GLP1-receptoragonisten en SGLT2-remmers. Ook beschrijven ze pramlintide, een synthetisch analoog van humaan amyline (afgescheiden met insuline) dat de maaglediging vertraagt, de glucagonsecretie onderdrukt en de voedselinname vermindert. Alle medicamenteuze behandelingen kunnen echter bijwerkingen hebben waarmee rekening moet worden gehouden.
  • Daarnaast kan obesitaschirurgie de complicaties van obesitas bij diabetes type 1, zoals hart- en vaatziekten, verminderen. Toch kan het ook het risico op hypoglykemieën en middelenmisbruik verhogen. Hoewel de algemene resultaten bemoedigend zijn, zijn grotere onderzoeken nodig bij patiënten met diabetes type 1.

Tot slot: de auteurs pleiten voor meer onderzoek om de exacte omvang van de negatieve effecten op de algehele gezondheid te beoordelen van mensen die lijden aan zowel overgewicht of obesitas als diabetes type 1.

De review ‘Obesity in people living with type 1 diabetes’ is gepubliceerd in The Lancet.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult